דילוג לתוכן

העצמת התנהגויות
חיוביות

חינוך לערכים והכיתה
כקבוצה חברתית

פרקטיקת העצמת התנהגויות חיוביות

מחנכת המקפידה לשבח ולפרגן לתלמידיה על ידי הדגשת התנהגויות חיוביות וערכיות, תורמת לחיזוק הביטחון העצמי של התלמידים, מגבירה את נוכחותן של התנהגויות אלה בכיתה ובכך תורמת לתחושת המוגנות והביטחון של תלמידיה. הכנסת שגרות קבועות של זמנים בהן משבחים את התלמידים ומעצימים אותם בפני הכיתה יוצרת שיח ערכי מכבד ומודלינג לפירגון והדדיות בין התלמידים.

מטרות:

התאמה לגילאים:

כל הגילאים

מתי בשנה:

כל השנה

איך מתבצע?

הקדשת זמן ומקום לדיבור על התנהגויות טובות המתקיימות בכיתה. למצוא דרכים להכניס לשגרת היום התייחסות להתנהגויות טובות, עידוד, תשבחות ופרגון לתלמידים:

  • כשחוזרים מהפסקה: לשבח בקול רם תלמיד שהגיע בזמן, תלמיד שמוכן לשיעור, לשבח תלמיד שעשה מעשה טוב לחבר, התנהג בצורה חברית.
  • בסוף שיעור: להשאיר זמן שבו משבחים 2-3 תלמידים בעקבות התנהגות שלהם בשיעור.
  • בזמן שיעור: לשבח על מחשבה מעניינת, שאלה חשובה, תשובה מדויקת, עזרה לחבר.
  • בתחילת ובסיום יום לימודים: להתייחס להתנהגויות טובות, התנהגויות ערכיות שהיו בכיתה, תלמיד שסידר, ניקה את הכיתה, מילא תפקיד בצורה טובה.

עקרונות לשיבוח תלמידים:

  • לשבח ולפרגן בצורה מדויקת, על התנהגות ספציפית: כל הכבוד שהגעת בזמן, השאלה שלך חשובה מאוד, ענית תשובה מדויקת, כל הכבוד שאת שומרת על הניקיון של הכיתה.
  • לשבח בקול רם ובפני כל התלמידים. בדרך הזו גם התלמיד ששיבחו אותו מרגיש מועצם וגם נוצר רצון אצל שאר התלמידים להיות במקום שמפרגנים לו.
  • להקפיד לתת לכל תלמיד פרגון. גם על הדבר הקטן ביותר. תלמיד שלא ישמע פרגון לאורך תקופה ארוכה, לא יחפש אותו יותר.
  • להתמיד! לא לפספס הזדמנויות לשיבוח, לפרגון לתלמידים. להכניס שגרה קבועה בה עוצרים הכל ומפרגנים.

"אני מאד מעצימה התנהגויות חיוביות, גם את הדברים הקטנים – אני שמה עליהם זכוכית מגדלת "מאד מעריכה את זה שנהגת בכבוד". לא רק להיבט הערכי אלא גם לצדדים לימודיים. למשל ילד שבפעם הקודמת לא נכנס בכלל לזומים, ועכשיו כן – אני שמה זכוכית מגדלת ל כל דבר טוב שהם עושים – כל הזמן פרגון ועידוד, פידבקים חיוביים.  החכמה זה לעשות את זה גם בכיתות שהן יותר קשות – לשים את זה על הבמה, כדי שכולם יבינו ויראו".

 (טלי, מחנכת כיתה ג', בי"ס אורנים, יהוד מונסון)

שיתוף: