דילוג לתוכן

פרויקטים
כיתתיים

חינוך לערכים והכיתה
כקבוצה חברתית

פרקטיקת עבודה על פרויקטים כיתתיים

פרויקט כיתתי הוא אירוע מתמשך בו הכיתה עובדת יחד להשגת מטרה משותפת או תוצר משותף. בפרויקט כיתתי שותפים כל התלמידים ונושאים באחריות משותפת להשגת המטרה, כאשר לכל אחד מהתלמידים תפקיד או תחום אחריות. עבודה על פרויקטים כיתתיים מאפשרת לתלמידים למידה התנסותית בה הם יכולים לקחת חלק פעיל ולהיות שותפים בתהליך. למידה זו מחזקת קשרים חברתיים בכיתה, מחזקת את אחריות התלמידים ומעוררת בהם תהליכי עצמאות, אחריות, עבודה צוות וגיבוש כיתתי, וכן תרגול תהליכי רפלקציה אישיים וקבוצתיים.

מטרות:

התאמה לגילאים:

כל הגילאים

מתי בשנה:

כל השנה

איך מתבצע?

ביצוע פרויקטים כיתתיים מגוונים לאורך שנת הלימודים. פרויקטים כיתתיים יכולים להיות בסיום לימוד נושא, כחלק מתהליך בית ספרי או בשילוב הקהילה.

דוגמאות לפרויקטים:

  • פרויקט כיתתי- לימודי: למידה על נושא מסוים, טקסים סביב מעגל השנה, מסיבת סיום שנה, הכנת ספר מחזור, שנת בני-בנות מצווה.
  • פרויקט חברתי- ערכי: התנדבות כיתתית, חונכות, פרויקט קהילתי
  • פרויקט בית ספרי- אירועי שיא: טקסים, טיולים בית ספריים

עקרונות לביצוע פרויקט כיתתי:

  • אחריות התלמידים: הפרויקטים נעשים בשיתוף מלא של תלמידי הכיתה החל משלב החשיבה ועד לשלב הביצוע.
  • התאמה לתלמידים ודיפרנציאליות: במהלך העבודה על הפרויקט יש חשיבות רבה לתת מקום ותפקיד לכל אחד מהתלמידים על פי התאמה ליכולות, לחזקות ולתחומי העניין האישיים.
  • דגש על היבטים חברתיים: לאורך התהליך חשוב להקדיש זמן ומקום לשיח ועבודה על היבטים חברתיים שונים הקיימים בכיתה: שילוב תלמידים מתקשים, עבודה בקבוצות שונות, פתרון בעיות, שיח והקשבה ועוד. זוהי הזדמנות ליצור קבוצות עבודה מגוונות במטרה ליצור גיבוש, ולהעמיק קשרים חברתיים בין תלמידי הכיתה.
  • רפלקציה: במהלך הפרויקט יש לקיים תהליכי רפלקציה אישיים וכיתתיים. בסיום הפרויקט מבצעים תהליך רפלקציה אשר מטרתו חשיבה  על התהליך, על הדרך ועל התוצר הסופי. רפלקציה אישית: מה היה תפקידי? האם לקחתי אחריות? איך ביצעתי את התפקיד? מה למדתי על עצמי? מה יכולתי לעשות אחרת? מטרות לעצמי לעתיד. רפלקציה כיתתית: מה עבד טוב? מהם הדברים בהם אנחנו צריכים להשתפר? מהן נקודות החוזק של הכיתה שלנו? ועוד.

לעוד דוגמאות והרחבה על פרקטיקת עבודה על פרויקטים כיתתיים:

"כל פרויקט הוא עם הילדים. לכל אחד יש תפקיד, הרבה שותפים לתהליך, אותו הרבה פעמים הם יוזמים בעצמם. הם לוקחים חלק ואז הם גם מעורבים בזה. יש כאלה שיותר או פחות אבל כולם שותפים. למשל: ספר מחזור, מסיבת סיום פודקאסטים, סיום פרויקט בר מצוה/בת מצוה".

(שירה, מחנכת כיתה ו', בי"ס קדם, נוקדים)

שיתוף: