דילוג לתוכן

התאמת
המשימות

חינוך הוגן, שוויון הזדמנויות
ומיצוי פוטנציאל

פרקטיקת התאמת המשימות לחוזקות של הילדים

התאמת הלמידה לחוזקות ולהעדפות הלמידה של הילדים מאפשרת להם מרחב מוכר ונוח ללמידה, מעצימה את חוויית החיבור שלהם לתהליך הלמידה ומעצימה את חוויות ההצלחה שלהם. בכך הם זוכים ללמידה המותאמת לצרכיהם, למידה המקדמת שוויון הזדמנויות ואת מימוש הפוטנציאל של כל ילד.

מטרות:

התאמה לגילאים:

כל הגילאים

מתי בשנה:

לאורך כל השנה, לאחר היכרות עם הילדים

איך מתבצע?

איתור תחומי העניין, החוזקות וההעדפות של התלמידים ופיתוח תהליכי למידה והוראה המותאמת לחוזקות שונות של תלמידים, לסגנונות למידה ולהעדפות למידה.

על מנת לעשות זאת נדרשת היכרות מעמיקה עם התלמידים וההעדפות שלהם. את ההיכרות עם התלמידים אפשר לעשות בדרכים שונות, בתחילת השנה ולכל אורכה, בדגש על שיחות אישיות, ותצפיות על תלמידים (ראה פרקטיקות להיכרות עם תלמידים).

אפשרויות להתאמת משימות:

  • התאמת המשימה לסוגי חשיבה/סוגי אוריינות: יצירתית, שפתית, חזותית, תנועתית/גופנית, מוסיקלית, לוגית-מתמטית. למשל: שימוש בציור, שימוש במוסיקה, מדידת זמנים ועוד.
  • התאמת המשימה לתחומי עניין של הילד. למשל: טקסט על נושא אהוב כמו ספורט או חלל, סרטון על חיות, סרטון על ניסויים מדעיים, טקסט על מחול, פודקאסט על היסטוריה ועוד.
  • התאמת המשימה להעדפות למידה: לבד, עם חבר, בקבוצה, בחצר, בכיתה, עם מוסיקה, בישיבה על שטיח, בישיבה ליד שולחן.

מכיוון שקשה מאד להתאים את כלל המשימות לכל התלמידים וכל הזמן, התאמת המשימות ודרכי ההוראה להעדפות ולחוזקות של התלמידים תהיה לרוב אקראית ומזדמנת. על כן תתבצע במידת האפשר, לחלק מהתלמידים, אחת לתקופה.

במידה והמחנכת שואפת להפוך את הלמידה על פי חוזקות לשיטתית וממוסדת, ניתן לבצע באמצעות חלוקת הכיתה לקבוצות עבודה בעלות מאפיינים דומים, הלומדות לאורך זמן באותה דרך לימוד (ראה פרקטיקה תכנון הוראה על פי קבוצות).

 "אני בונה את השיעורים בצורה כזאת שהיא יותר שלהם. עבודת הגשה לא תהיה גנרית, אלא מבוססת על עולם תוכן שלהם. כל הזמן אני חיה את תחומי העניין שלהם.

למשל עבודת הגשה בשפה, כל אחד בחר את הנושא שלו ואת הדרך שלו להגיש, סיפור או פודקאסט".

(שירה, מחנכת כיתה ו', בי"ס קדם, נוקדים)

"אני זוכרת שהיה לי ילד שממש לא שיתף פעולה, לא דיבר, כל שיעור שאני נכנסת הרגשתי כאילו אני מדברת ג'יבריש בשבילו. הוא היה מוכשר בציור, לקחתי את הכישרון שלו והתחלתי ללמד אותו דרך הציור את שיעורי השפה השנייה שלו. הוא התחיל לדבר ולתקשר איתי. עודדתי אותו, כל פעם ביקשתי לצייר לי את פירוש המילה. לקחתי את הכישרון שלו, יחד עם כל המורכבות שלו לתוך תהליך הלמידה".

אני חושבת שלפעמים זה כן קורה באקראי שאני מגלה משהו על ילד ולפעמים אני הולכת לחקור בשיחות אישיות, מנסה למצוא נקודה אישית שלו ולהתחבר. כאילו להיות "חברה" שלו וגם מורה ולהכיר אותו דרך הכוחות שלו. זה דרך הרבה דברים. לסחוט עד שמוצאים ומגלים משהו על הילד".

(נדווא, מחנכת כיתה ב', בית ספר נווה שלום)

שיתוף: