קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > חינוך הוגן, שוויון הזדמנויות ומיצוי פוטנציאל > דיפרנציאליות בהוראה ומענים מותאמים > ארגון מרחב הכיתה ללמידה מגוונת – איתי, לידי, במרחב
ארגון מרחב הכיתה ללמידה מגוונת מאפשר בחירה של התלמידים ושל המחנכת באופן הלמידה המותאם לכל ילד על פי צרכיו. באופן זה יכולה המחנכת לקדם תלמידים על פי קצב ההתפתחות האישית שלהם, לחזק תלמידים חלשים ולאפשר לתלמידים חזקים להתקדם, לחזק מיומנויות או ללמוד ידע נוסף. האפשרות של הילדים לבחור בדרך המתאימה להם, מחזקת את מיומנויות הלמידה העצמאית, את תחושת האחריות ללמידה ואת תחושת המסוגלות העצמית.
עיצוב מרחב הכיתה כמרחב המאפשר זרימה והחלפת מקומות ישיבה, על פי חלוקה לסוגי למידה, לאור משימה מוגדרת:
"עבדתי המון על ארגון המרחב שלי כדי ליצור שם אפשרויות בחירה, למי שמסיים את החוברות ואת המשימות. לאלו שמסיימים אני אומרת: יש כאן מאגר של משימות חשיבה, חשבון, שפה, חקר, כתיבה, ואתם צריכים לעשות את זה. זימנתי במרחב אפשרויות ומשחקים שיאפשרו לי לשבת בעיקר עם הילדים שקשה להם.
המרחב צריך לספק מענה דיפרנציאלי – גם בשפה וגם בחשבון, דברים שונים שהילדים יכולים לעשות ברמות שונות, שהם יכולים לעשות לבד. יש את הזמן שהוא זמן הנחייה, שבו הילדים נמצאים איתי-לידי-במרחב ואני קובעת מי הקבוצות שאני אעבוד איתן, ויש ילדים שגם עובדים לבד. אני מציגה את האפשרויות.
תוך כדי הדבר הזה יש את הזמנים שכולם עובדים ואני עוברת ביניהם. ואז אני יכולה לראות מה קורה באחד על אחד.
10 דקות עם ילד, זה המון, זה זמן שאני מזהה מה הקושי שלו, אני יכולה לשמוע משפטים מילדים, למשל ילד שאומר: "אני לא יודע לכתוב" ואני יודעת שהוא כן, וזה מדליק לי נקודה אדומה".
(לבנת, מחנכת כיתה א', בי"ס שכונתי שפירא, תל אביב)
"אני מחזקת תלמידים בעבודה פרטנית בקבוצות. קבוצות קטנות של 4-5 תלמידים שהם איתי בקבוצה, אני דואגת שבמשך השנה כולם ישבו איתי, גם ילדים חזקים.
אני נמצאת עם קבוצת תלמידים במשך חודשיים. אני לוקחת קודם כל את אלה שהכי צריכים. את הקבוצה החזקה אני משבצת לסוף השנה, כי הם לא צריכים את התמיכה הלימודית כרגע".
(מחנכת כיתה ג', גבעתיים)