תצפיות

ראייה ותכלול
הוליסטי של הילד

פרקטיקת תצפיות באינטראקציות חברתיות

תצפיות הן כלי משמעותי להיכרות עם הילדים ולאיתור צרכים שלהם. תצפיות על אינטראקציות חברתיות בין הילדים נותנות מענה למיפוי צרכים חברתיים. התצפיות הן אקראיות וספונטניות במהלך יום הלימודים. המחנכת יכולה לזכור את מה שראתה או לתעד לעצמה בצורה כתובה. הידע ש”אספה” בתצפיות ישמש אותה לטיפול בהיבטים חברתיים של הילדים בכיתה.

מטרות:

התאמה לגילאים:

כל הגילאים

מתי בשנה:

לאורך כל השנה

איך מתבצע?

תצפית על אינטראקציות חברתיות בין הילדים יכולה להתבצע במהלך השיעורים (זמן עבודה בקבוצות, ביצוע משימות משותפות,  ישיבה בקבוצה), בזמן הפסקה (בחצר, בכיתה, במסדרון) או בכל סיטואציה חברתית אחרת המתרחשת במסגרת בית הספר.

הכוונה היא שהמחנכת נוכחת ליד התלמידים וצופה בהתרחשות. לאור התצפית והדברים שהיא רואה יכולה המחנכת לכתוב לעצמה את המידע או לזכור אותו כחלק מההיכרות האינטואיטיבית עם הילדים.

המחנכת יכולה לבחור להגיב לסיטואציה באותו הרגע (למשל: “אני רואה שקשה לכן להחליט באיזה משחק לשחק” או “אני רואה שאת נמצאת לבד כבר כמה הפסקות”), או לא להתערב ולהתייחס לכך בשיחה אישית עם התלמיד.

לעוד דוגמאות והרחבה על פרקטיקת מיפוי חברתי על סמך תצפיות:

אני מסתכלת עליהם ואני רואה את האינטראקציה, ויש גם את מה שהתלמידים מדווחים לי על ילדים אחרים. המיפוי החברתי רגשי נמצא אצלי בראש. זה לא משהו מובנה שאני עושה, אבל אני יכולה להגיד ב”שלוף” מה המצב של כל ילד.

למשל יש לי שלוש בנות שהן לבד בהפסקות, הלכתי איתן יחד לקבוצות חברתיות ומתרגלת איתן את המיומנות של לבקש להצטרף למשחק. אני דואגת להן חברתית”. 

(תהילה, מחנכת כיתה א’, בי”ס שמרית אור, נתניה)

שיתוף:

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן