קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > חינוך הוגן, שוויון הזדמנויות ומיצוי פוטנציאל > יצירת הזדמנויות להתפתחות אישית > תפקיד לכל ילד
תפקידים לתלמידים יוצרים משמעות ומחזקים את המוטיבציה האישית, את תחושת השייכות לכיתה ואת תחושת המעורבות והאחריות. התפקידים משמשים להעצמת התלמידים, כל אחד על פי צרכיו, מאפשרים להם להביא לידי ביטוי יכולות נוספות ולחזק נקודות חוזק ובכך מהווים כלי משמעותי להתפתחותם האישית.
בחודש הראשון של שנת הלימודים, בהתאם לגילאי התלמידים ולהיכרות המחנכת עם הכיתה, יוחלט על רשימת תפקידים לתלמידים.
“אם אני רואה שיש מישהו שהוא אחראי, אני אומרת לו “אתה אחראי לכל מיני דברים“. נותנת להם תפקידים כדי להעצים אותם ולחזק אותם. למשל בהפסקה, אני רואה ילדים דומיננטיים ומנהיגים חיוביים, ואני רואה ילדים שקצת יותר קשה להם, אני לוקחת את המנהיגים החיוביים, אני מבקשת מהם לשתף אותם, אומרת להם” את מנהיגה, את חברה טובה”, זה גם תפקיד חשוב מבחינתי”.
(תהילה, מחנכת כיתה א, בי”ס שמרית אור, נתניה)
“עשינו אופציה של “תפקיד לכל תלמיד” בתוך הכיתה. התלמידים הציגו את עצמם מה התחביבים, והמקומות בהם הם יכולים לתרום ולתת. אין תלמיד שאין לו תפקיד בכיתה אין תלמיד שהוא לא טוב במשהו. למשל הילד ששלחתי לעזור במזכירות, מבחינתו עשיתי לו את השנה, למחרת הוא בא עם נעלי ספורט שהוא יוכל לרוץ במהירות למזכירות ולחזור. המשמעות של לראות אותם גם בדברים שנראים לנו טריוויאליים וקטנים. אם ילד מרגיש שרואים אותו זה נותן לו סוג של דרייב להמשיך לזוז ולנוע ולהוכיח שזה באמת מגיע לו. ”
(אסתר, מחנכת כיתה ד’, בי”ס יד המורה, ירושלים)
“לכל ילד יש תפקיד וכל אחד לוקחת אחריות על התפקיד שלו. דיברנו על תחומי אחריות שיש לי בבית. גם בכיתה אני צריך לקחת אחריות על משהו. זה קורה בתחילת השנה והם מתחלפים. למשל תפקיד של להתקשר לילדים שלא הגיעו היום לבית הספר, אני לא מוותרת בשום אופן. תארו לכם שלא תגיעו לבית הספר ואף אחד לא יתקשר אליכם, אני מדגישה כמה שזה חשוב. או למשל שאני רוצה לעודד שיתוף פעולה, יש לי שני ילדים שהם השליחים של הכיתה והם עושים את זה ביחד”.
(מחנכת כיתה ג’, גבעתיים)