תלמידים
כמורים

חינוך הוגן, שוויון הזדמנויות
ומיצוי פוטנציאל

פרקטיקת תלמידים כמורים נוספים בכיתה

הגישה המסורתית לפיה המחנכת היא היחידה שיכולה להעביר ידע וללמד אינה רלוונטית עוד, מכיוון שהתלמידים הינם בעלי ידע רב והם יכולים לשמש כמורים טובים לחבריהם לכיתה. פעמים רבות המחנכת לא יכולה לתת מענה לכל שאלות התלמידים, על כן התלמידים יכולים לשמש כמשאב ידע נוסף ומשמעותי אחד לשני. יצירת אפשרויות להנחיה של תלמידים על ידי חבריהם מעצימה את התלמידים ונותנת להם אפשרות לבטא את עצמם ואת החוזקות שלהם. בכך מתחזקת  תחושת המסוגלות העצמית שלהם וכן מיומנות למידה עצמאית.

מטרות:

התאמה לגילאים:

גילאים צעירים – עזרה במענה על שאלות, גילאים בוגרים – הסבר ולימוד

מתי בשנה:

לאחר תחילת השנה והיכרות עם יכולות התלמידים, לאורך כל השנה

איך מתבצע?

יצירת אפשרויות להוראה והנחייה של תלמידים בכיתה לתלמידים אחרים.

הוראה של תלמידים לתלמידים יכולה להתבצע בכמה אופנים:

  • למידה מזדמנת/אקראית – כאשר תלמידים שואלים את המחנכת שאלה, המחנכת תפנה אותם להיעזר בחבריהם לקבוצה או לכיתה, או תפנה אותם לתלמיד ספציפי, אשר בקיא בחומר הלימוד או במיומנות הנדרשת. חשוב להפנות לתלמיד שיהיה מוכן לעזור, ולא יצור הרגשה לא טובה אצל התלמיד הזקוק לעזרה. מתאים לכל הגילאים.
  • למידה מתוכננת בקבוצות חלוקה לקבוצות למידה והנחיית אחד התלמידים להסבר של חומר הלימוד או כעוזר לשאלות בזמן למידה עצמאית. מתאים לגילאי ביניים וגילאים בוגרים.
  • הוראה מתוכננת של ידע חדש – בחירת תלמידים חזקים המתקדמים בחומר הלימוד, אשר מוכנים ויכולים לעמוד מול הכיתה ולהסביר תוכן או חלוקת יחידות לימוד בסיסיות לכל תלמידי הכיתה והנחייה ליצירת יחידת לימוד. הנחייה מראש של התלמידים ללמידה עצמאית של פרק הלימוד ואופן העברתו לכיתה. מתאים לגילאים בוגרים (ה-ו).
  • הוראה של כיתות נמוכות – חלוקת הכיתה לקבוצות קטנות, בחירת יחידות הוראה (למשל במדעים, בשפה, במתמטיקה), הכנה של יחידת ההוראה והוראתה לכיתות נמוכות יותר (למשל: כיתה ו’ לכיתה ד’, כיתה ד’ לכיתה ב’).
  • משוב לחברים על ביצוע משימה – חלוקת התלמידים לזוגות. תלמידים בודקים זה לזה את התרגילים או העבודה ונותנים משוב אחד לשני. המשוב הכתוב יכול להיות באמצעות סימנים מוסכמים (כמו נקודות בצבעים, פרצופים, מספר כוכבים ועוד) או באמצעות משפטים קבועים, או באמצעות מחוון הערכה מוסכם למשימה. לאחר בדיקת המשימה יכולים התלמידים לשוחח על המשוב.

חשוב לדעת, על מנת לאפשר מצב של למידה המתבצעת בעזרת תלמידים בכיתה, ולא רק בעזרת המורה, צריכה המחנכת להנחיל בכיתה אוירה של חברות, אמון ואקלים חיובי. יצירת אווירה זו הינה תהליך, לא קורית ב”יום אחד”, והיא מושפעת מגורמים רבים. עידוד למידה משותפת ולמידת עמיתים, מהווים לכשעצמם פרקטיקה ליצירת אמון וקשר בן הילדים. (להרחבה ראה פרקטיקות ליצירת קשר בין חברי הכיתה).

לעוד דוגמאות והרחבה על תלמידים כמורים נוספים:

” אחד ההרגלים החשובים שאני מקנה לתלמידים זה שיש להם חברים שיודעים הרבה דברים ושהם יכולים להיעזר בהם – לא רק אני יכולה לעזור להם. לכל אחד יש מה לתת לקבוצה ולחברים שלו. זה מייצר אצלם עבודה של שיתוף פעולה. הם מבינים שהם יכולים לסמוך אחד על השני. זו הרגשה עצומה, שהילדים יודעים שהם יכולים לסמוך על עצמם – לעזור לעצמם ולאחרים.

(מחנכת כיתה ד’, גבעתיים)

שיתוף:

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן