קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > חינוך הוגן, שוויון הזדמנויות ומיצוי פוטנציאל > דיפרנציאליות בהוראה ומענים מותאמים > תכנון הוראה על פי קבוצות – התאמת משימות לרמות והעדפות למידה
תכנון הוראה על פי קבוצות מאפשר התאמה של הלמידה לשונות בין תלמידים, מאפשר לכל ילד להתקדם על פי יכולותיו וכן התייחסות לחוזקות של ילדים ולאתגרים של ילדים. תכנון על פי רמות מאפשר גם מעקב מדויק יותר על התקדמות הלמידה של התלמידים ומאפשר מדידה שוויונית של התלמידים, כל אחד ביחס להתקדמות אישית ולא ביחס ליעד כיתתי אחיד. עבודה על פי רמות והתאמת משימות לתלמידים מסייעת ביצירת אווירה לימודית נעימה, מפחיתה את ההיבט ההשוואתי בן התלמידים ויכולה לסייע בהורדת מתחים ולחצים אצל התלמידים.
בעת תכנון ההוראה השבועי/חודשי, התכנון יתבצע ביחס לרמות שונות בכיתה או למאפיינים שונים של תלמידים ולא בהתייחס לכיתה כיחידה או כקבוצה הומוגנית אחת.
תכנון הוראה על פי קבוצות מבוסס על חלוקה של הכיתה למספר רמות (2-5), ופיתוח מענים הוראתיים ומשימות לימודיות לכל אחת מהרמות או הקבוצות.
תכנון הוראה על פי קבוצות ולפי רמות יכול להתבצע רק לאחר מיפוי לימודי של התלמידים והיכרות עם הרמה הלימודית של התלמידים, הצרכים שלהם וההעדפות שלהם.
כדאי ללוות את הלמידה ברשימת מעקב של התלמידים, בה התלמידים מסמנים איזו משימות ביצעו. הרשימה יכולה להיות כרשימה מרוכזת אצל המחנכת (התלמיד מדווח למחנכת והיא מסמנת), או כרשימת מעקב אצל התלמיד (התלמיד מסמן לעצמו, בסוף השבוע משתף את המחנכת).
"אני לא אומרת לכולם לפתוח חוברת עבודה, אני מתאימה את הטקסטים ואת המשימות לכל ילד. אני מארגנת אותם בקבוצות למידה. אני יודעת כל ילד באיזה מקום הוא נמצא ומהמקום שלו חשוב לי לקדם אותו".
(איילת, מחנכת כיתה ב', בי"ס אלומות, באר שבע)
"אני עושה תכנון חודשי בהתאם לקבוצות למידה. לפי התכנון החודשי אני יכולה לעקוב אחר התקדמות של הילדים. וגם לדעת איפה אני ולאן אני רוצה להגיע.
חשוב גם לשתף את המורות המקצועיות בתכנון הדיפרנציאלי. בגלל שעכשיו יש לנו מתגברות (תקופת הקורונה), אז הן יודעות איפה כל ילד נמצא ומתגברות את הילדים לפי הקבוצה שהם נמצאים בה.
אני יושבת כל שבוע כמה שעות כדי לחשוב איזה ילדים לקדם ובמה ואיך ליצור את הקבוצות, כך שהחיבור בין הילדים יהיה טוב. זה דורש הרבה חשיבה".
(לבנת, מחנכת כתה א', בי"ס שכונתי שפירא, תל אביב)
"אני לא ממחזר יחידות לימוד, אני מנגיש את החומרים הכי מעודכנים, אני מנסה לאתגר אותם אבל לחבר אותם, להפוך את זה לדבר הרלוונטי ביותר שאפשר. ממש להשתמש בכלי הזה שימשוך אותם.
אני יוצא עם התלמידים לשעות במרכז לחדשנות, שם אנחנו נחשפים לכל מיני דברים.
מפוצץ אותם במרצים מן החוץ, בדברים שאין בכיתות אחרות, אני מחפש כל מיני דברים שהם לא אני ולא מורים מבית הספר. למשל מתנ"ס גוננים, קצינת נוער, העשרה בכל מיני נושאים שונים שיכולים להעשיר לתרום ולפתח".
(גיא, מחנך כיתה ו', בי"ס לוריא, ירושלים)