תיווך ויצירת
תקשורת

קשר עם שותפי התפקיד

פרקטיקת תיווך ויצירת תקשורת טובה בין מורה מקצועית לילד

קשר אישי הוא גורם משמעותי ומהותי בעבודה עם ילדים. מחנכת הכיתה מבססת קשר טוב עם התלמידים, המהווה בסיס לתהליכים החינוכיים אותם היא מובילה. לעיתים, מתקשות המורות המקצועיות לייצר קשר זה, ונתקלות בקשיים עם התלמידים. מחנכת הכיתה יכולה לשמש כגורם מתווך, לקדם תקשורת טובה בין המורה המקצועית לתלמידים ולעזור במקרים של מתחים וחוסר תקשורת. 

מטרות:

מתי בשנה:

כל השנה

איך מתבצע?

פעמים רבות עולים מול מורות מקצועיות קשיים ואתגרים של התלמידים, אשר אינם קורים בשיעורים בהם נמצאת המחנכת. תלמידים רבים אשר חשים קרובים ובטוחים למחנכת ומתנהגים בצורה מסוימת, מרגישים שונה אצל מורות מקצועיות ומתנהגים בצורה שונה.

התנהגות קשה של תלמידים אל מול מורה מקצועית נובעת פעמים רבות מחוסר היכרות, חוסר תקשורת מטיבה, קשר לא מבוסס וחוסר כבוד של התלמידים אל המורה המקצועית. ככל שהמורה המקצועית תבסס קשר אישי חזק ועמוק יותר עם תלמידי הכיתה, כך התנהלות השיעור תהיה נעימה יותר עבורה ועבור התלמידים.

כחלק מתפקיד המחנכת, ועל בסיס ההיכרות עמוקה עם התלמידים, יכולה המחנכת לתווך בין המורות המקצועיות לבין ילדי הכיתה, במטרה לבסס תקשורת טובה וכדי לחזק את הקשר ביניהם.

במידה ועולים קשיים של מורה מקצועית מול תלמיד אחד, מספר תלמידים או כלל הכיתה, תקיים המחנכת שיחה וחשיבה משותפת על דרכים לשיפור התקשורת. כאשר ישנה בעיית תקשורת עם כל הכיתה, השיחה תתבצע בין המחנכת למורה המקצועית וכן שיחה של המחנכת עם הכיתה. כאשר הקושי הוא מול אחד התלמידים, השיחה יכולה להתבצע בנוכחות התלמיד וכחשיבה משותפת של שני הצדדים. מטרת השיחות היא להכיר למורה המקצועית טוב יותר את התלמיד והצרכים שלו או של הכיתה, להכיר לתלמידים מה חשוב למורה המקצועית ומה הערכים שלה ולייצר אמפתיה של שני הצדדים זה אל זה.

פעולות תיווך אפשרויות ברמה כיתתית:

  • הכנת התלמידים לפני השיעור עם המורה המקצועית – מה מצופה מהם מבחינת התנהגות, מה חשוב למורה המקצועית, כללי עבודה בשיעור.
  • פתיחת השיעור יחד עם המורה המקצועית – מספר דקות עד שהתלמידים מאורגנים והשיעור מתחיל.
  • הגעה של המחנכת לכיתה במהלך השיעור – במטרה לראות מה קורה, להתוויית סמכות ודרך התנהגות.
  • קביעת תכנית התנהגות כיתתית – התלמידים מרוויחים נקודות במהלך השיעור על התנהגות טובה בתיאום עם כל המורות המקצועיות. (ראה פרקטיקה במאגר: תוכנית התנהגות כיתתית)
  •  

פעולות תיווך אפשרויות ברמה אישית מול תלמיד בודד:

  • שיחות ועדכונים עם המורה המקצועית לגבי הילד – מתן עצות ודרכים לגשת אליו, כיצד נכון לעבוד מולו.
  • הכנה של הילד לפני השיעור – מה מצופה ממנו, מה הוא יכול לעשות במקרים שונים אם עולה קושי ועוד.
  • קביעת שיחה משותפת יחד עם המורה המקצועית והתלמיד – במטרה לחבר ביניהם, לחשוב יחד מה יכול לעזור ולסייע לילד, מה המורה המקצועית מצפה ממנו בשיעורים שלה.
  • בניית תכנית התנהגות לילד לשיעור הספציפי.
  • הנחיית המורה המקצועית לשיחה עם ההורים או שיחה משותפת.

אני מקיימת שיחות עם מורות מקצועיות ומחברת אותן לצורך של הילד. אם יש צורך אני עושה תיווך עם הילד, שיחות משותפות עם הילד. אם יש מורה שלא משתפת איתי פעולה אני עובדת מול הילד, מלמדת אותו מה המורה רוצה בשיעור שלה, עוזרת לו להבין את הדרישות שלה, נותנת לו כלים. התלמידים הם מאד חדי אבחנה, הם יודעים מי המורה שבאה קודם כל לחנך ואח”כ ללמד. קודם כל צריכה להתייחס לרגשות של הילדים. מי שלא מצליחה לעשות את זה יהיו אצלה בעיות בכיתה. מי שלא מצליחה לייצר אמון וקשר אישי, תתקשה ללמד“.

 (יפעת, מחנכת כיתה ה’, בי”ס אחוזה זכרון יוסף, חיפה)

שיתוף:

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן