שיתוף עם
היועצת

קשר עם שותפי התפקיד

פרקטיקת שיתוף, שיח וביסוס שגרות
עבודה עם יועצת בית הספר

תפקידה של מחנכת הכיתה הוא מורכב ומאתגר. כאשר למחנכת יש את הידיעה והשגרה בה יועצת בית הספר זמינה עבורה ויכולה לתת לה מענה לשיתוף ולחשיבה משותפת, הדבר נותן לה ביטחון ועוזר להתמודד עם האתגרים בתפקיד. שגרות עבודה קבועות מול היועצת עוזרות למחנכת בקידום תהליכים חשובים ומשמעותיים בכיתה ועם התלמידים, וכן מאפשרות לה מקום לתמיכה ולפורקן רגשי.

מטרות:

מתי בשנה:

כל השנה

איך מתבצע?

יועצת בית הספר היא חלק מהנהלת בית הספר ומהווה סמכות מקצועית ודמות חשובה ומשמעותית עבור מחנכת הכיתה, בהקשר הפסיכולוגי-חינוכי של הילד. היועצת תומכת בתהליכים פסיכולוגיים-חינוכיים עם התלמידים והכיתה בכמה מישורים:

  • עבודה עם מחנכת הכיתה והצוות המקצועי – שגרות עבודה קבועות, שיחות אישיות, בניית תוכניות התנהגות, תמיכה בתהליכים לימודים, הובלת תהליכים חברתיים ועוד.
  • עבודה עם תלמידים בהיבט רגשי והחברתי – מפגשים פרטניים, קבוצתיים או כיתתיים על פי הצורך והחלטה משותפת עם מחנכת הכיתה.
  • עבודה עם הורים וגורמים טיפוליים נוספים – פגישות, הובלת תהליכים וועדות שונות הקשורות לתלמידי הכיתה.

במסגרת עבודת המחנכת, כדאי למסד שגרות עבודה קבועות עם היועצת. שגרות אלה תלויות במידה רבה בהחלטת המנהלת והיועצת ומתן אפשרות וזמן לכך במערכת השעות, אך לא פחות חשובה אחריותה של המחנכת בקיום שגרות אלה, מעורבות ומחויבות.

בתוך שגרות העבודה הפגישות, כדאי לשתף את היועצת באתגרים ודילמות מקצועיות. בנוסף, היועצת  יכולה להוות גם מקום לפורקן רגשי גם בנוגע להיבטים אישיים, שאינם נוגעים באופן ישיר לעבודה בבית הספר.

שגרות, אפשרויות ונושאי שיח עם יועצת בית הספר:

 

  • שיחות עדכונים יום-יומיות – עדכון היועצת באירועים שונים המתרחשים במהלך יום הלימודים, חשיבה משותפת על פתרונות זמינים לבעיות שונות, חשיבה בעקבות התלבטות שעלתה במהלך יום הלימודים, שליחת תלמידים לשיחות אצל היועצת בעקבות אירועים ועוד.
  • שעת פגישה קבועה במערכת – פגישה קבועה של מחנכת הכיתה יחד עם היועצת. בזמן זה יש מקום לשיחות עומק על ילדים מאתגרים, בניית תכניות אישיות, חשיבת עומק לגבי דרכי עבודה וטיפול בכיתה. מעקב אחרי תהליכים ועוד.
  • שעת לימוד של היועצת בכיתה – שעת חינוך יחד עם יועצת בית הספר בכיתה. בשעה זו יש מקום לשיח כיתתי, להעברת תהליך חברתי כיתתי, הוצאת קבוצת תלמידים למפגש חברתי עם היועצת, זמן בו היועצת צופה בתלמידים ועוד.
  • עבודה של היועצת מול הורים – ישנה חשיבות רבה לשתף ולרתום את היועצת בעבודה מול הורים. שיחות ייעוץ והכוונה להורים, שיתוף בקשיים שונים העולים בבית הספר, הפנייה לטיפולים שונים ועוד. המחנכת צריכה להיות רגישה ולשים לב מתי נכון ועדיף שהשיח יגיע מיועצת בית הספר או בשיתוף עמה, זאת בהתאם לאופי ולהתנהלות מול ההורים.
  • פגישות ההורים עם גורמים טיפוליים שונים – כאשר מתקיים מפגש של גורם טיפולי עם הורים בבית הספר, ישנה חשיבות גדולה לנוכחותה של יועצת בית הספר. במקרים אלה כדאי להחליט מראש מי תוביל את השיחה: היועצת, הגורם הטיפולי או המחנכת.
  • מפגשים פרטניים/ קבוצתיים עם תלמידים- קיום מפגשים בפורומים שונים של יועצת בית הספר עם תלמידי הכיתה על פי הצורך. מפגש אחד על אחד עם תלמיד בעקבות אירועי התנהגות או לשם העצמת התלמיד, מפגשים קבוצתיים בנושאים חברתיים שונים ועוד.

לעוד דוגמאות והרחבה על פרקטיקת שגרות עבודה עם יועצת בית הספר:

שיתוף:

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן