שיתוף מחיי
המחנכת

חינוך לערכים והכיתה
כקבוצה חברתית

פרקטיקת שיתוף מחיי המחנכת על נושאים חברתיים

שיתוף התלמידים בסיפורים אישיים מעולמה של המחנכת יוצר קרבה וחיבור עמוקים בינה לבין התלמידים. השיתוף נותן לתלמידים את התחושה כי הם חשובים וכי דעתם משמעותית ומעניינת וכן מהווה דוגמא אישית לשיתוף הדדי, להקשבה וליצירת קרבה בין התלמידים. דרך השיתוף נוצר מקום לשיח חברתי סביב מצבים חברתיים הקיימים בכיתה, הדגמה של התנהגויות וחשיבה משותפת על פתרונות.

מטרות:

התאמה לגילאים:

כל הגילאים

מתי בשנה:

כל השנה

איך מתבצע?

שיתוף התלמידים בסיפורים אישיים של המחנכת בהקשר לנושאים חברתיים או למצב רגשי המתקיים בכיתה. המחנכת מספרת לתלמידים על מקרה שקרה לה כשהייתה בגיל התלמידים, מקרה שקרה לילדים הפרטיים שלה, סיפור על חברים, חוויה רגשית עכשווית או מצב רגשי.

דרך סיפור המקרה נוצר שיח דיאלוגי המקשר את המקרה למציאות הקיימת בכיתה, שיח על מציאת פתרונות אפשריים ואפשרות לשיתוף בנקודות מבט ורעיונות של התלמידים.

חשוב לבחור את הנושאים לשיתוף מתוך ידיעה והיכרות עם התלמידים וההורים, וברגישות גבוהה, ולוודא כי לא משתפים בדברים שיכולים להתפרש אצל הילדים לשתי פנים (העצמה לצד פגיעה). למשל: “כשאני הייתי שמנה בתור ילדה אז….”,  או: “גם אני גדלתי בבית שלא היה בו כסף בכלל”.

השיתוף יכול להיות מתוכנן, לאור נושאים בתוכנית החברתית, או ספונטני, לאור מצבים מזדמנים.

לעוד דוגמאות והרחבה על פרקטיקת פתקי מיפוי מצב הכיתה:

“אני מראה להם מודלים שונים של חברויות – ממש מספרת להן על חברות שלי. אני תמיד חוזרת למערכת היחסים, זה חוזר לעקרונות שחשובים לי. זה חלק מהדיאלוג שנבנה מתוך הכיתה. אני מדגימה להם עקרונות וערכים – אני מדגימה להם מהי חברות”.

(מחנכת כיתה ו’, תל אביב)

“אני מאמינה שאפשר לקרב את הילדים אלינו באמצעות שיתוף מהעולם שלנו. הרבה מהסיפורים שאני מספרת לילדים לקוחים מתוך העולם הפרטי שלי.

אני בתור תלמידה מכיתה א-ד סבלתי מחרם חברתי. לפני ארבעה שבועות היה סיפור של התנכלות לילד ושיח לא מכבד בילדי כיתה ד’.  הלכתי וישבתי איתם במעגל וסיפרתי להם את הסיפור שלי, חלקם מכירים אותו וחלקם חדשים. סיפרתי להם שממש בגילם אני סבלתי ונאלצתי לעזוב את בית הספר. הבאתי אותם ממש לדמעות. אמרתי להם שאני רציתי להיות מורה בשביל לראות בעיניים שלי שילדים לא עושים חרם, ושמדברים בכבוד”.

(מנהלת בית ספר, נתניה)

שיתוף:

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן