שיתוף בהחלטות
חברתיות

חינוך לערכים והכיתה
כקבוצה חברתית

פרקטיקת שיתוף התלמידים בבחירות והחלטות חברתיות

שיתוף התלמידים בהחלטות כיתתיות קטנות וגדולות מעניקה להם תחושה של משמעות ושליטה על הדברים אותם הם עוברים. התלמידים מרגישים שהם חלק מתהליך הבחירה ובכך הם מחויבים יותר לביצוע והצלחת ההחלטה שנבחרה. בתהליך הבחירה מתאפשר מקום לחיזוק תחושת המסוגלות העצמית, עבודה אישית על חזקות, יכולות אישיות, הצבת מטרות ועמידה ביעדים.

מטרות:

התאמה לגילאים:

כל הגילאים

מתי בשנה:

כל השנה

איך מתבצע?

יצירת  הזדמנויות מגוונות לתלמידים במהלך שגרת הלימודים בהן הם יכולים לקבל החלטות שונות על עצמם ועל התנהלות הכיתה, בהיבטים לימודים וחברתיים.

החלטות אישיות, למשל ליד מי לשבת, איזה תפקיד אני רוצה לקחת על עצמי, עם מי ללמוד בזוג או בקבוצה, ועוד.

החלטות כיתתיות, למשל סדר היום, נושא לימודי, ועדות כיתתיות, פרויקטים כיתתיים, התנדבות כיתתית, תפקידים ועוד.

תהליך הבחירה צריך להיות מותאם לרמת התלמידים מבחינת גיל והמצב החברתי בכיתה וצריך להיות מלווה בחיבור התלמידים לחוזקות האישיות שלהם, לתחומי העניין והיכולות שלהם.

כהכנה לתהליך בחירה יש להדגיש את נושא האחריות האישית והכיתתית סביב הבחירה, את העובדה שהם חלק מהתהליך ומשפיעים על תוצאותיו ואת ההשלכות של הבחירות, על עצמם ועל אחרים. כן כדאי לשוחח על שיקולים בבחירה (חברתי, עניין, על פי חוזקות). בנוסף, כדאי להזכיר את המשמעות של בחירות דמוקרטיות, החלטת הרוב וזכויות המיעוט, ולהדגיש את החשיבות של שמירה על אי פגיעה במיעוט ואופן קבלת ההחלטה, גם אם איני מסכים איתה.

לאחר בחירה כדאי לבצע תהליך רפלקציה ולשוחח השלכות הבחירה, האם היו משנים את הבחירה, האם ההחלטה הייתה נכונה והאם השיקולים השתנו.

לעוד דוגמאות והרחבה על פרקטיקת שיתוף התלמידים בבחירות והחלטות:

יצאנו לתהליך של “מסע” לתהליך בחירה. בחלק הראשון הם חשבו על עצמם: – מי אני? מה מיוחד בי? התלמידים כתבו רפלקציה לעצמם על מה חשוב להם ומאפיין אותם.  מתוך האני הלכנו לדבר על הקבוצה. קודם כל שיחקנו משחקי חברה, דיברנו על תפקידים, כל אחד יכול לתרום משהו ויכול גם לקבל מהקבוצה. ואז הבנו שאנחנו צריכים את היכולות של כולם. השיח היה סביב הכיתה שלנו. בסוף התהליך הם קיבלו שאלון: עם מי הם רוצים להיות בקפסולה, חבר שגיליתי במסע ואני רוצה להיות איתו בקשר.

המסר היה שלכל אחד יש משמעות. הם הרגישו בשליטה ומשמעותיים כחלק מהתהליך של הבחירה, זה היה מאד משמעותי עבורם כקבוצה וככיתה“.

(מלי, מחנכת כיתה ג’, בי”ס קשת, כפר ורדים

שיתוף:

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן