שיתוף
הורים

חינוך הוגן, שוויון הזדמנויות
ומיצוי פוטנציאל

פרקטיקת שיתוף הורים בקבלת החלטות, הסבר ותיווך

הורים לילדים עם מאפיינים ייחודיים נוטים לעיתים למעורבות נמוכה, לעיתים בשל פערים חברתיים, תרבותיים או כלכליים. קירוב הורים מאוכלוסיות ייחודיות באמצעות שיתוף בקבלת החלטות, הסבר ותיווך ההחלטות הבית ספריות הינם אמצעים ליצירת קשר מיטבי לשם קידום הצרכים של הילד. במקרים אלה השיח יהיה רב ומפורט יותר, תוך התאמה שפתית ותרבותית.

מטרות:

התאמה לגילאים:

כל הגילאים

מתי בשנה:

לאורך כל השנה

איך מתבצע?

כאשר מדובר על הורים לילדים מאתגרים (מסיבות שונות) או שההורים עצמם חווים קושי מסוים (תרבותי, שפתי, חברתי, קוגניטיבי, כלכלי), נוצר לעיתים פער בין התהליכים המתרחשים בבית הספר לבין ההבנה אצל ההורים. לעיתים קיים פער גדול בצורות החשיבה, בהסתכלות על תהליכים חינוכיים, בהיכרות עם שיטות וכלים חינוכיים וגם ביכולת להבינם.

לשם כך יתבצע על יד המחנכת ובית הספר שיח מוגבר שמטרתו שיתוף, תיווך והסבר על תהליכי קבלת החלטות והשלכותיהן על הילד וההורים.

שיח זה חשוב בכל השנה, אך מתעצם בסמוך לאירועי שיא, למשל: טיולים, תעודות, סוף שנה וכן במקרים בהם ישנו טיפול פרטני ייחודי בילד.

השיתוף והתיווך יכולים להתבצע בדרכים שונות:

  • שיחות/פגישות – הקשבה לצרכים של ההורים, הסבר על הרציונל מאחורי החלטות בית הספר והמחנכת.
  • הכנסה של ההורים לבית הספר ושילובם בפעילויות בבית הספר – הזמנת ההורים להיות נוכחים, לשבת בבית הספר ובכיתה, לראות את המתרחש.
  • ייעוץ על ידי המנהלת/יועצת – ייעוץ עצמאי או הפנייה לגורם מוסמך.
  • הדרכה פרטנית להורים על תהליכים ועזרה לילדים – למשל הדרכה על שימושי מחשב, משימות בית, עזרה בעבודות חקר.
  • הנחיות מפורטות וברורות להורים – הנחיות כתובות.
  • וידוא הבנה של הורים לאחר שליחת הודעות.

“הפער הכי גדול בעיני זה הפער התרבותי. יש שם שונות מאד גדולה.

בתחילת השנה אמא פנתה אלי, אמא חד הורית, היא אמרה לי שהיא החליטה שהיא מעבירה את הבת שלה לפנימייה, עוד השנה. הבשורה הזאת ממש הכתה בי. בסוף הסתבר שהאמא לא נמצאת בבית והיא נורא פחדה מההשפעה שיש לשכונה על הילדה. ומבחינתה הפתרון הטוב היה לנתק אותה מהשכונה. 

פניתי למנהלת וליועצת, ויחד חשבנו למה היא רוצה לעשות את זה וקראנו לאמא לשיחה משותפת, בהתחלה היא הייתה נעולה על זה, אבל מצד שני אני ראיתי שהבת שלה פורחת בבית הספר. ראיתי שהיא מוצאת תחומי עניין ומה לעשות. ישבנו והסברנו לה ושיקפנו לה את המציאות כמו שהיא. נתנו לה חלופות, פתחנו לה את הראש לאופציות אחרות”.

 (רוני, מחנך כיתה ו’, בי”ס החשמונאים, יפו)

שיתוף:

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן