שיתוף
באחריות

חינוך הוגן, שוויון הזדמנויות
ומיצוי פוטנציאל

פרקטיקת שיתוף באחריות על הלמידה באמצעות כלים שיתופיים

אחריות אישית על תהליך הלמידה הוא עקרון מהותי בפיתוח מיומנויות למידה עצמאית. בתוך כך פיתוח יכולת בחירה, תכנון, הצבת יעדים ופעולות ליישום. שימוש בכלים שיתופיים לתכנון הלמידה מאפשר תרגול מיומנויות אלה. כמו כן, מחזק את הכיתה כקבוצת למידה בה התלמידים עוזרים זה לזה וחוברים לתהליכי למידה משותפים. יכולת הבחירה של כל תלמיד ביעדים, בזמנים ובאופני למידה מאפשרת התאמה לצרכים אישיים, ובכך מחזקת את עקרון ההוגנות ושוויון ההזדמנויות.

מטרות:

התאמה לגילאים:

כיתות גבוהות (ה'-ו')

מתי בשנה:

בזמן למידה מרחוק

איך מתבצע?

בזמן תקופת למידה מרחוק, יצירת אפשרויות לתלמידים לבחירה עצמאית ולקיחת אחריות על ניהול הלמידה ותהליך הלמידה, וכן יצירת אפשרויות לשיח שיתופי בין התלמידים, למידה אחד מהשני, שיתוף ועזרה בין תלמידים.

הכוונה בכך היא שתהליך הלמידה נבנה על ידי התלמידים יחד עם המחנכת, ולא מוחלט מראש על ידה באופן זהה עבור כולם. כך מתאפשרת גמישות בתהליך הלמידה והתאמה למספר רחב של לומדים.

דוגמאות לשיתוף התלמידים באחריות על הלמידה:

  • מערכת משותפת בגוגל– מערכת שעות הלמידה, עליה כתובים השיעורים הקבועים, שיעורי הבחירה והמשימות.  התלמידים יכולים לסמן את עצמם על גבי המערכת במספר אופנים:
  • השתתפות בשיעורים
  • זמן עבודה על משימות, סוגי המשימות
  • הצעה ללמידה משותפת (סימון)
  • הודעות

המערכת המשותפת נותנת למחנכת תמונת מצב על כל תלמידי הכיתה והתלמידים בעצמם מפתחים רגישות לחבריהם לכיתה.

  • הצבת יעדים אישית/כיתתית – קובץ שיתופי ובו טבלה המחולקת לשלוש עמודות: שם התלמיד, היעד האישי, מה אני צריך מאחרים כדי להשיג את היעד הזה. בדרך זו התלמידים חשופים ליעדים זה של זה ויכולים לעזור זה לזה. תפקיד המחנכת הוא לעזור לתלמידים להגיע אל היעדים שלהם, לחבר בין התלמידים בכיתה ולתווך את התקשורת ביניהם בהקשר זה.
  • עבודה על קבצים לימודיים שיתופיים – בהתאם לתוכן הנלמד ולמשימה הלימודית, הנחיית התלמידים לעבוד על תוצר דיגיטלי משותף. בדרך זו יכולים התלמידים לראות את העשייה של כל אחד מהחברים, להביע דעה, לעזור ולעבוד יחד, וכך נוצרת מחויבות גבוהה יותר לתהליך הלמידה.
  • יום בחירה/שיעורי בחירה (ב"ז – בחירת זומים) – שיבוץ שיעורי בחירה במערכת השעות, התלמידים בוחרים באילו שיעורים להשתתף. התלמידים צריכים להירשם לשיעורים יום קודם או בתחילת השבוע, במידה ונרשמו לשיעור הם חייבים להיכנס. כך נוצרת מחויבות ללמידה ואחריות לבחירה.

עקרונות לשותפות התלמידים באחריות על הלמידה בתקופת למידה מרחוק:

  • היכרות מוקדמת עם הכלים הדיגיטליים – במידה ומדובר בכלי דיגיטלי חדש, יש לבצע היכרות עם הכלי במסגרת שיעור הכנה, לתרגל יחד עם התלמידים את השימוש בכלי ולוודא כי השימוש בו לא מרתיע אותם. (לא להניח שכולם יודעים איך להשתמש בו).
  • הדיגיטל הוא הכלי ולא המטרה – זכרו כי המטרה היא אחריות לתהליך הלמידה, ולא השימוש בכלי הדיגיטלי. במידה וישנה התנגדות מצד חלק מהתלמידים לשימוש בכלים, בררו ממה היא נובעת, נסו להקל את השימוש בכלי או למצוא דרכים אחרות לשותפות בתהליך הלמידה.
  • הסתמכות על התנסות קודמת – במידה והייתה התנסות קודמת בניהול תהליכי למידה בכיתה, חברו את ההתנסות השיתופית להתנסויות אלה.
  • הדרגתיות – בהתאם לניסיון קודם של התלמידים בניהול תהליכי למידה ושותפות, הנחו אותם לדרישות ממוקדות ופשוטות, ובהמשך הגדילו את תחומי האחריות והבחירה. המנעו מהנחה כי שהתלמידים יודעים לבחור לבד ולקחת אחריות על המידה של עצמם ושל אחרים. הם צריכים ללמוד את המיומנות, לתרגל אותה וזה המקום לעשות זאת.
  • רפלקציה – במהלך התקופה או בסיומה, ניתן לבצע תהליכים רפלקטיביים על השתתפות בתהליכי הלמידה, על נוכחות בשיעורים, על בעיות במערכת השעות ועל שינויי מערכת ועל נושאים נוספים הקשורים ללמידה את הרפלקציה ניתן לעשות קבוצתית או כיתתית.
  • שיתוף הורים – למידה מרחוק ואחריות על תהליך הלידה היא שינוי גם עבור ההורים. שתפו ההורים בתהליכי הבחירה והשותפות של התלמידים, הסבירו על חשיבות האחריות האישית וחברו את ההורים כתומכים או כשותפים.

שיתוף:

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן