קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > חינוך הוגן, שוויון הזדמנויות ומיצוי פוטנציאל > פיתוח מיומנות תלמידאות ולמידה עצמאית > שימוש בכלי ויזואלי לתקשורת עם המחנכת
ישנם תלמידים אשר מתקשים בהבנת החומר הלימודי, ומתביישים לשאול או לבקש עזרה. במקרים אלו יכול להיווצר פער לימודי ותסכול רב אצל התלמידים. שימוש בכלי ויזואלי הוא אמצעי תקשורת אשר באמצעותו יכולים התלמידים לבקש את עזרת המחנכת, ללא הזדהות מול כל הכיתה וללא הפרעה למהלך השיעור. השימוש בסימן ויזואלי מפחית את רעש הדיבורים בכיתה, את אחזקת היד הממושכת של הילדים בהרמת יד ואת טווח הזמן בו התלמידים מחכים להתייחסות המחנכת. בנוסף, באמצעות סימן זה יכולה המחנכת למפות ברגע את מצב ההבנה בכיתה ולתת פתרונות לכמה תלמידים יחד.
בתחילת השנה, המחנכת מחליטה על סימן ויזואלי בו יכולים התלמידים להשתמש, על מנת לשתף אותה במהלך שיעור האם הם מבינים את החומר הנלמד או המשימה, או אם הם לא מבינים וזקוקים לעזרה.
התלמידים ישתמשו בסימן הוויזואלי לבקשת המחנכת (כולם יחד או בזמן שיעור מסוים) או באופן אקראי ולפי הצורך שלהם, בזמן למידה עצמאית.
ניתן להרחיב את השימוש בסימן לא רק לשם תקשורת בין המחנכת לתלמידים ומיפוי מצב הכיתה, אלא גם להפניית התלמידים ללמידת עמיתים, עזרה אחד לשני ועבודה בקבוצות.
"יש לי סימן עם הילדים על קריאה לעזרה. זה נקרא "מקל אדום מקל ירוק". לילדים יש את שני המקלות אצלם. אם ילד שם מקל אדום בקצה השולחן, זה אומר שהוא צריך עזרה. אם הוא שם את הירוק, זה אומר "אני בסדר".
אם אני רואה כמה אדומים, אז אני מטפלת בכל מקרה לפי מי הרים אותם. לפעמים כשמרימים כמה יחד אני יודעת שזה על אותו דבר שלא מבינים".
(מלי, מחנכת כיתה ג', בי"ס קשת, כפר ורדים)