קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > חינוך הוגן, שוויון הזדמנויות ומיצוי פוטנציאל > פיתוח מיומנות תלמידאות ולמידה עצמאית > שימוש בכלים לניהול זמן, ארגון ותכנון
שיטות לניהול זמן הלמידה, לארגון ולתכנון, מהוות כלי עזר בפיתוח מיומנויות תלמידאות ולמידה עצמאית. הקניית הרגלים של סדר וארגון בהקשר ללמידה בבית הספר, מעצימה אצל הילדים את הרגשת המסוגלות העצמית, מייצרת בטחון ורוגע ומפנה אותם ללמידה. עבור ילדים עם קשיי התארגנות או הפרעת קשב וריכוז, הרגלים אלה אף חשובים יותר, ומקלים עליהם בבית הספר.
בתחילת השנה, תבחר המחנכת את כלי הניהול וארגון המתאימים לה ומתאימים לגיל התלמידים ולצרכיהם (על בסיס היכרות קודמת עם התלמידים, אם קיימת).
כדאי להתחיל עם כלי מרכזי אחד או הרגל אחד לכל הכיתה, ובהדרגה להוסיף כלים נוספים. ניתן גם לבחור מספר כלים, ולהתאימם לילדים שונים, הנמצאים ברמות מיומנות ארגון שונות.
“אני מלמדת מה זה להיות לומד עצמאי. למשל יום לפני כבר מוציאה את המערכת, כותבת לי שעות ומשימות, מה אני לא דוחה? כל בוקר אני פותחת את ה webtop ואנחנו עוברים על התכנון שבועי ורואים בדיוק מה יש לנו בלו”ז. אני לוקחת מרקר ומדגימה להם איך לסמן משימות שעשיתי. מסבירה ברזולוציות הכי קטנות.
אני שואלת שאלות כמו: מתי אני יכול לקחת הפסקה של רבע שעה לארוחת בוקר? מתי אני חוזר ללמידה? איפה המיקוד שלי צריך להיות? איפה אני מתקשה וצריך לבקש עזרה?
ללמד ולפתח מיומנות של לומד עצמאי זה מתחיל בלדעת מתי אני נכנס להתרחץ ומתי אני עולה למיטה, מתי אני עם הפלאפון. אני מקדישה שיעורים שלמים על ניהול זמן“.
(מעיין, מחנכת כיתה ו’, בי”ס גוונים, סתריה)
“בתחילת הקורונה מצאתי מערך על ניהול עצמי והעברתי אותו לתלמידים. ממש לימדתי את התלמידים ביחס לדברים שלהם, העומס שהיה עליהם באותה נקודת זמן בשנה. פתחתי להם טבלה ועשיתי להם חלוקה: מה יש לי לעשות? למתי? כמה זמן אני משער שאני צריך כדי לעשות את המשימות? מה עוד יש לי בלו”ז שאני צריך להכניס?
הם תכננו לעצמם את הזמן. ברגע שילד יושב ומחלק לעצמו את הזמן, הוא רואה שזה אפשרי. זה עזר להם מאד. זה שהם עשו את זה אחד ליד השני , הם גם יכלו לשתף כמה זה עזר להם.”
(מחנכת כיתה ו’, תל אביב)