קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > קשר עם שותפי התפקיד > עבודה מול מנהלת, יועצת ומורות עמיתות > שיח שוטף ותיאום עם מורות מקצועיות
עדכון שוטף דו כיווני בין מחנכת הכיתה לצוות המקצועי הינו חשוב ומשמעותי ליצירת רצף חינוכי ואחזקה משותפת של התהליכים החינוכיים בכיתה. כאשר המחנכת מעדכנת את המורות המקצועיות על אירועים חריגים, צרכים נקודתיים של תלמידים או רגישויות, המורות המקצועיות יכולות לתת לכך מענה בשיעורים שלהן. כאשר המחנכת מעודכנת בדברים שהתרחשו בשיעורים היא יכולה לייצר מענה הוליסטי ומתמשך לכלל היבטים הקשורים בילד ובכיתה. שיח שוטף מגביר את התיאום והאחידות בצוות החינוכי, דבר המחזק את תחושת הבטחון של התלמידים במסגרת החינוכית.
מחנכת הכיתה נמצאת מרבית שעות יום הלימודים עם התלמידים ויש לה קשר אישי ומשמעותי עם כל אחת ואחד מהם. לעומת זאת מורות מקצועיות נוכחות בכיתה בתדירות נמוכה יותר והן מכירות את התלמידים בצורה פחות מעמיקה. על מנת לייצר רצף חינוכי ומענה הוליסטי לצרכי התלמידים, חשוב מאד השיח והעדכון בין המחנכת והמורות המקצועיות. מטרת השיח היא יצירת ידע משותף לכל צוות החינוכי בדברים הקשורים לתלמידים וכן יישור קו מבחינת אופן התייחסות לאירועים, אופן טיפול, מענים מתאימים.
השיח הוא שיח דו-כיווני: המחנכת מעדכנת את המורות המקצועיות של אותו היום או השבוע, והמורות המקצועיות מעדכנות את המחנכת.
בעקבות השיח עם המורות המקצועיות, יכולה המחנכת לקיים שיחה בכיתה ולהמשיך את התהליך החינוכי. כדאי להתייחס לדברים שנאמרו (חיובים או שליליים) בסמוך להתרחשות, באותו היום או יום למחרת.
כאשר התלמידים מודעים לקשר בין המחנכת ובין המורות המקצועיות הם יודעים שהמידע יעבור ושיש שיתוף פעולה ביניהן, פעמים רבות הדבר משפיע על האופן בו הם יבחרו להתנהג במהלך השיעור. עדכון זה חשוב גם עבור המורות המקצועיות, לדעת שהן לא לבד בכיתה ושיש עזרה וגיבוי שלהן על ידי המחנכת.
"אני יודעת על מה שהולך אצלי בכיתה – גם כשאני לא נמצאת. המורות המקצועיות יודעות שאני כאן כדי לדעת וגם כדי לעזור.
אנחנו הרבה פעמים מדברות – השיח שלנו הוא יומיומי על התלמידים. אנחנו כל הזמן בדיאלוג. אני מקבלת דיווח מהמורות המקצועיות אם היו אירועים חריגים או על התקדמות של ילד. היה לנו מקרה לפני היציאה לסגר שהייתה בעיה בהפסקה, בין תלמידים, המורות מיידעות אותי, אני מיידעת את ההורים ומדברת עם התלמידים על כך שמחר תהיה בדיקה שלי".
(ליאת, מחנכת כיתה ד', בי"ס אלומות, באר שבע)
"חשוב להיות בקשר מתמיד עם המורים האחרים שלהם, המון דברים קורים בשיעורים אחרים כי המחנכת לא נמצאת שם, אז הדברים עולים מתחת לפני השטח. אני מתעדכנת ושואלת על ילדים ספציפיים – אם היה משהו יפה שהם ראו, ילדים מלמדים ילדים – מידע שהוא קריטי לי, ואז אני מאירה את זה. היו הרבה פעמים ילדים שקטים שהייתי צריכה להעצים אותם. הן שותפות לדרך לאורך כל הדרך".
(מחנכת כיתה ו', תל אביב)
"יש קבוצת וואטסאפ משותפת לכל הגורמים המקצועיים של הכיתה (יועצת, מורים מקצועיים, סייעות). אני שולחת בקבוצה עדכונים יומיומיים שקשורים לכיתה – ממש בהיבט טכני (יציאות מוקדמות, צרכים באותו היום). ככה אני יודעת שדיווחתי לכולם.
ואם אני רואה את המורים על הדרך – אני מתזכרת אותם במה שכתבתי בבוקר בקבוצה."
(תהילה, מחנכת כיתה א', בי"ס שמרית אור, נתניה)
"דברים שהם סופר מהותיים לי – אני מעבירה למורות מקצועיות. מאד חשוב לי שהן יפעלו כמוני בהקשר של הערכים, אני מבקשת מהמורות המקצועיות שידווחו לי על דברים שקורים בכיתה. הן עובדות בשיתוף פעולה מדהים איתי. מה שמהותי לי וחשוב לי אני לא אוותר."
(מחנכת כיתה ג', גבעתיים)