קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > חינוך לערכים והכיתה כקבוצה חברתית > חינוך לדרך ארץ - התנהגות ערכית > שיח רפלקטיבי ערכי על מצבים חברתיים
המפגש בין התלמידים מזמן במשך היום סיטואציות רבות, מהן ניתן ללמוד על התנהגות ערכית ועל דרך ארץ. התנהגויות ואמירות של ילדים בינם לבין עצמם ובינם לבין חבריהם מהווים גם הם הזדמנות לשיח ערכי. עצירה של סדר היום והפניית תשומת לב למצבים אלה, ניתוח, המשגה וחיבור ערכי, הינם הזדמנות חינוכית בעלת ערך רב. שיח רפלקטיבי ערכי מתבצע בצורה מזדמנת לאורך היום ובמהלך כל השנה. הבחירה במה להתמקד היא בהתאם לערכי המחנכת ולרוח בית הספר.
שיח רפלקטיבי על סיטואציות חברתיות בכיתה יכול להתבצע כל הזמן, כל יום, לאורך כל השנה. הכוונה היא ל”עצירה” של ההתנהלות הלימודית או השגרה של הכיתה, והנכחת סיטואציות חברתיות או סיטואציות ערכיות המתרחשות בין הילדים. הסיטואציות יכולות לקרות בכיתה או בחצר, במסגרת שיעורים או בהפסקה, וכן במקומות מחוץ לשגרת בית הספר (למשל: אחר הצהריים או בקבוצת הוואטסאפ).
כדי לאבחן מצבים אלה ולא לפספס מצבים והזדמנויות ללמידה, צריכה המחנכת להיות ערה ובתשומת לב גבוהה למתרחש בכיתה ובין התלמידים.
חשוב שהשיח יתבצע על אירועים “שליליים”, בהם יש התנהגות אותה יש לשפר או לשנות, אך גם עלמאירועים “חיוביים”, בהם יש התנהגות אותה רוצים להאיר ולהעצים.
“אצלי זה קודם כל העניין החברתי והרגשי, אני לא מתחילה ללמד עד שאין נינוחות והרגשה טובה. אני יכולה לבזבז שיעורים שלמים על זה. המנהלת שלי יודעת את זה. אי אפשר להגיד “עצרו, נדבר על זה בשיעור חברה”, אני תמיד אעשה עצירה, מדברים על הדברים, פותרים את הדברים ואז מתחילים את הלמידה. אם התלמיד לא פנוי רגשית, אז הוא לא יכול ללמוד.
זו עבודה קשה, לא לדבר בסיסמאות. לימדתי אותם איך לפתור מחלוקות – איך להגיעה לעמק השווה, איך לשכנע אחד את השני, איך להסביר את הדעות שלהם ומיום ליום אני רואה שיש שיח אחר בכיתה”.
(סתיו, מחנכת כיתה ה’, בי”ס המגינים, קריית שמונה)
“הכיתה היא מעבדה אנושית. המחנכת צריכה להיות מספיק רגישה וחכמה לקלוט את זה ולהתייחס לזה כשזה “חם”. לפרוט את הדברים לפרוטות קטנות, כל הזמן לדבר, אם לא מפרשים אז הילדים לא מבינים. המשגה, שום דבר הוא לא ברור מאליו.
כשאני רואה סיטואציות בכיתה אני עושה קאט ומדברת על זה. במקרים של אלימות או הקנטה של ילדים אחד כלפי השני, דיבור לא נעים, הרבה על העניין של ערכים. אני עושה הרבה שיקוף, הרבה שיח אישי. מהר מאד הם מבינים מה הגבולות. האסרטיביות צריכה לבוא עם המון נשמה ואהבה”.
(שני, מחנכת כיתה ד’, בי”ס עלומים, קריית אונו)