קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > חינוך לערכים והכיתה כקבוצה חברתית > חינוך לדרך ארץ - התנהגות ערכית > שיח על כללים ומוסכמות בית ספריות
שיח ערכי רפלקטיבי העוסק בגבולות ובכללי התנהגות בית ספריים נותן להם משמעות ותוקף ורותם את התלמידים לשמירה על אלה. התלמידים מבינים את המשמעות של הכללים והופכים לשותפים פעילים, אחראיים ומחויבים. כאשר השיח סביב הכללים הוא שיח ערכי ומכבד, תחושת המוגנות והביטחון של התלמידים היא עמוקה ומשמעותית יותר.
בתחילת השנה, היכרות עם הכללים והמוסכמות הבית ספריות. אלה יכולים להיות מוצגים במסגרת תקנון בית הספר, במסגרת מסמך של חזון בית הספר או בדרך אחרת. המוסכמות הבית ספריות צריכות להיות מוכרות לתלמידים ובמידת האפשר כדאי שהם יהיו חלק מהחשיבה ומהכתיבה שלהן.
גם כאשר מדובר על כיתות גבוהות בבית הספר, חשוב לקיים את ההיכרות בתחילת השנה לשם אזכור, ריענון והדגשה. במידה ויש תלמידים חדשים בכיתה, יש לחברם לעקרונות ולמוסכמות הבית ספריים.
במהלך השנה, ובמסגרת שגרת היום יום, תתבצע הקפדה על שיח קבוע ומזדמן סביב המוסכמות הבית ספריות.
שיח קבוע – אזכור לפני יציאה להפסקה להזכיר מהם כללי ההתנהגות, אזכור לפני לימוד בקבוצות ועוד.
שיח מזדמן- שיח בעקבות אירוע התנהגותי, מצבים חברתיים, לימוד ערכי.
“כשיש בעיה בין ילדים, אני מביאה אותם אלי, ואומרת להם “דברו” – אני מקשיבה. הם מנהלים את השיחה בינם לבין עצמם ולא ביני לבינם. הייתה לי חבורה שרבה ממש. לקחתי שני בנים מהחבורה ואמרתי להם: אתם אחראים לסדר את העניינים, תחזרו אלי כשתסדרו את זה. זה לקח להם הרבה זמן. אני לא הייתי מצליחה לעשות את זה”.
(רחלי, מחנכת כיתה ו’, בי”ס עופרים, ירושלים)