שיחת עם
המחנכת הקודמת

ראייה ותכלול
הוליסטי של הילד

פרקטיקת שיחת חניכה עם המחנכת הקודמת
להיכרות עם הילדים

שיחת חניכה עם המחנכת היוצאת של הכיתה מאפשרת למחנכת החדשה להכיר את הכיתה ואת התלמידים היכרות ראשונית, ולהתאים את ההתנהלות מולם בשבועות הראשונים של השנה. התאמת ההתייחסות לתלמידים כבר בתחילת השנה יכולה להוות גורם משמעותי ביצירת אמון ותחושת בטחון בין המחנכת החדשה לתלמידים, ולחזק את התחושה לתלמידים שמכירים אותם ומתחשבים בהם. בשיחה יועבר מידע על כל התלמידים כיחידים, על קבוצות חברתיות ועל הכיתה כולה כקבוצה.

מטרות:

התאמה לגילאים:

כל הגילאים

מתי בשנה:

בסיום הקיץ או בימים הראשונים של השנה

איך מתבצע?

בסיום שנת הלימודים או במהלך חופשת הקיץ, מפגש בין המחנכת החדשה של הכיתה לבין המחנכת שסיימה את תפקידה עם הכיתה.

מטרת השיחה היא העברת מידע על התלמידים ועל הכיתה, באופן שיעזור למחנכת החדשה במענה לצרכים של הילדים והתנהלות עם הכיתה כקבוצה.

נושאים אפשריים לשיחת היכרות וחניכה:

  • הכיתה כקבוצה: אופי הכיתה, מה הם אוהבים/לא אוהבים, דברים שקרו להם במהלך השנים, תהליכים כיתתים, חוויות משמעותיות שהיו השנה כקבוצה.
  • קבוצות חברתיות בכיתה: חברויות בין תלמידים, תהליכים חברתיים, קשיים בין קבוצות חברתיות, נקודות חוזק של קבוצות חברתיות
  • הילדים: פרטים שחשוב לדעת, התמודדות של הילד בשנה האחרונה, תהליך שהילד עובר, מקצועות חזקים ומקצועות חלשים, מטרות שהילד הציב לעצמו השנה, הישגים שהיו לילד, תכונות, חוזקות, העדפות, קשיים, צרכים, מה עבד איתו ומה לא עבד, מה הדרך הנכונה להגיע אל הילד, חברים טובים בכיתה, הורים של הילד.
  • התייעצות נדרשת עם גורמים מקצועיים לגבי ילדים: יועצת, הוראה מתקנת, צוות טיפולי.

“תמיד בקיץ או בסוף שנה אני יושבת בצורה הכי מקיפה והכי מלאה עם המחנכת שחינכה את הכיתה. פשוט מתחילה ליצור רשימה מסודרת, עוברת ורושמת ילד ילד. זה מסמך שאני לא חוזרת אליו הרבה אח”כ אבל זה שלב ראשוני בהיכרות”.

(מחנכת כיתה ו’, תל אביב)

המחנכת הקודמת העבירה לי מידע על הילדים, וזה עזר לי. למשל ספרה לי על ילד שהיו איתו בעיות בשנה האחרונה. קראתי לו ביום הראשון אליי ואמרתי לו שאני צריכה את העזרה שלו. משם התחיל קשר של אמון ביני לבינו. 

הראיתי לו שאני רואה את הטוב שבו, הוא הבין שיש מישהו שרואה אותו מעבר. משם בכל הזדמנות שיש לי אני קוראת לו ושואלת אותו מה שלומו, נותנת לו יחס אישי, שואלת אותו אחרי כל שיעור מה היה לו ואיך הוא מרגיש. משתדלת להראות לו שאני שם בשבילו גם אם אני לא לידו כל היום”.

(ליאת, מחנכת כיתה ד’, בי”ס אלומות, באר שבע)

שיתוף:

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן