קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > ראייה ותכלול הוליסטי של הילד > היכרות עם הילדים > שיחות אישיות
שיחות אישיות עם התלמידים הן כלי חינוכי מהותי מכיוון שהן מאפשרות הכרות אישית עם הילד בהיבטים שונים ומגוונים, ואפשרות למיפוי צרכים אישיים ולמעקב אחר התקדמות. השיחות האישיות הן הזדמנות עבור התלמידים להביע את עצמם במרחב אינטימי, מוגן ובטוח.
לפני הכל, דאגו למקום ולאווירה המתאימה לשיחה. בחרו מקום נוח לישיבה ונסו לצמצם הסחות דעת והפרעות. שיחה יכולה להתבצע בחצר, בכיתה, על הדשא, בפינה שקטה בבית הספר או בחדר מסוים. במידה והשיחה מתבצעת און ליין, צמצמו רעשים והפרעות כמה שניתן. בחלק מהשיחות ניתן להביא שתיה (מים, תה, מיץ) ולעיתים כיבוד (עוגייה, פרי חתוך).
פתיחה – שאלות להורדת לחץ וחימום – “מה נשמע? מה שלומך?”
הסבר על מטרת השיחה – למה אנחנו נפגשים? למה היה לי חשוב לדבר איתך? מה הייתי רוצה שיקרה בשיחה הזאת? חיבור לשיחות קודמות. דוגמאות למשפטים: “חשוב לי להכיר אותך יותר, אני רוצה לשמוע איך אתה מתקדם ביחס לתוכנית שעשינו, ראיתי שאתמול היית עצוב וחשוב לי לדעת למה, אני מבינה שקרה אתמול מקרה עם החברים לכיתה ואני רוצה לשמוע ולעזור לך” ועוד.
הכנה לשיחה – במקרה בו השיחה האישית קבועה מראש (לא ספונטנית), בהתאם לצורך, אפשר להנחות את התלמידים למספר שאלות למחשבה או לכתיבה לפני השיחה (למשל: איזה מקצוע אתה אוהב? ספר לי על כשרונות שלך, מה קשה לך? מה אתה אוהב בכיתה שלנו? ועוד).
שאילת שאלות בהתאם לנושא השיחה – “מה קרה אתמול? איך את מרגישה ביחס ל..? ספרי לי על תחביב שלך או משהו שאת אוהבת לעשות? מי החברים הכי טובים שלך בכיתה? על מי את סומכת? ספרי לי איך היה לך כש…? תארי לי את הסיטואציה מנקודת המבט שלך? איך הרגשת כש…? מהן התכונות החזקות שלך? מה יכול היה לעזור לך בסיטואציה הזאת? במי יכולת להיעזר? למי יכולת לפנות לעזרה באותו הרגע? מי החבר הטוב שלך? למי אתה מרגיש קרוב? משהו שמשמח אותי? משהו שמפחיד אותי? מקצוע שאני אוהב? מקצוע שקשה לי? מה אתה צריך ממני כדי להתקדם? מה היית רוצה שיקרה? מה החלום שלך? מה הדבר שהכי היית רוצה לעשות? מה למדת ממה שקרה? מה גילית על עצמך? מה הכי חשוב לך להגיד לי? משהו שאתה רוצה לבקש ממני? ועוד.
במהלך השיחה, לאור התשובות של התלמיד, מומלץ לשאול שאלות נוספות ומתקדמות יותר.
סיום השיחה – כדאי לחזור על דברי הילד ולחזור על עיקרי הדברים שהוסכמו. בהתאם להיכרות ולקשר עם התלמידים, במידה ומתאים, אפשר לסיים בליטוף או חיבוק.
כדאי לתעד את השיחה במחברת או במקום בו מרוכז המידע על התלמידים. התיעוד מאפשר זכרון של המידע שעלה בשיחה, קשר בין שיחה לשיחה ומבט על התהליך שהילד עובר במהלך השנה.
“שיחות אישיות זה הדבר שאני מנסה להקדיש לו את כל הזמן שלי. גם בזום בכל יום ראשון אין לי שיעורים, אלא אני עושה מפגש שיחות אישיות. אחת לחודש יש שיחה אישית עם כל ילד, במיוחד עכשיו בקורונה.
(שירה, מחנכת כיתה ו’, בי”ס קדם, נוקדים)
“אני קובעת לי ימים ושעות שאני יכולה לשבת איתם, יש תלמיד שאני עושה איתו שיחה קבועה על היום שהיה לפני שהולכים הביתה, כי הוא צריך לדעת מה הוא עשה טוב או לא טוב ולדעת מה מצפה לו מחר”
(טובי, מחנכת וסגנית מנהל, בי”ס שכונתי שפירא, תל אביב)
“אני נותנת משימות או עבודה בקבוצות ותוך כדי השיעור יושבת עם ילדים לבד, זה זמן מצוין לשיחות אישיות ולדבר על דברים שחשובים להם ובוערים בהם. לפעמים אני חוקרת את הילדים בשיחות, מנסה לתקשר איתם דרך משחק, מנסה למצוא נקודה אישית שלו ולהתחבר אליו, כאילו להיות חברה שלו וגם מורה ולהכיר אותו דרך הכוחות שלו”.
(נדווה, מחנכת כיתה ב’, בי”ס נווה שלום, נווה שלום)
“בשיחה חשוב לי לתת מקום לילד ולתת לו לפתור את הבעיות בכוחות עצמו. הילד יכול להוביל את השיחה ואני לא צריך לפתור לו”
(רוני, מחנך כיתה ו’, בי”ס חשמונאים, יפו).