קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > קשר עם הורים > עקרונות > שותפות באחריות על הילד
עקרון השותפות עם ההורים מבוסס על "משוואת הקסם", המציבה את המחנכת במרכז המפגש בין ההורים, התלמידים ובית הספר. עקרון זה מתחבר לראייה הוליסטית של הילד והסתכלות על כל התהליכים בחייו של הילד כמכלול. אחריות משותפת של ההורים והמחנכת יוצרים הרגשת בטחון אצל ההורים ואצל הילד ומהווים בסיס בריא לתהליכים החינוכיים של הילד.
תהליכי ההתפתחות של הילד הם תהליכים הוליסטיים, והם מורכבים מסך החוויות והאירועים שקורים לו, גם בבית הספר וגם מחוצה לו: בבית, בקבוצות ובמפגשים חברתיים, עם המשפחה ועוד.
ההורים הם המחזיקים את ההיכרות העמוקה עם הילד וצרכיו, והם המובילים את תהליכי החינוך שלו. המחנכת לעומת זאת, פוגשת את הילד לפרק זמן מוגבל, לתקופה של שנה עד שלוש שנים, ופוגשת את הילד במצבים שההורים לא מכירים. השילוב בין ההורים והמחנכת והאחריות המשותפת לחינוך הילד חיוניות להצלחת התהליכים החינוכיים והתפתחות הילד.
השותפות עם ההורים חשובה גם כדי להימנע ממצבים של חוסר ודאות אצל ההורים ו"הפתעות" לגבי האירועים המתרחשים בבית הספר, ומצמצמת מצבים של אי-נעימות, מחלוקות או הטחת האשמות בין ההורים למחנכת.
הקשר הטוב והשותפות בין ההורים למחנכת, משפיעים גם על הרגשתו והתנהגותו של הילד. כאשר הילד מרגיש שההורים והמחנכת הם שותפים הרוצים בטובתו, וכאשר התקשורת ביניהם מבוססת על כבוד ואמון, קל לו יותר לפתח בעצמו תחושת אמון במחנכת ולחוש בטחון ושייכות.
האחריות המשותפת של ההורים והמחנכת מבוססת על מספר עקרונות ופעולות:
"קשר מורה-הורה-תלמיד הכרחי ליצירת שותפות, פיתוח וקידום העשייה החינוכית, אני רואה בהורים של הילדים שותפים ברמה של קבלת החלטות כחלק מתרבות ארגונית. הקשר הרציף והעקבי איתם משמעותי מאוד להצלחת התלמידים והוא משפיע על מידת המוטיבציה של התלמידים, על הישגיהם ועל תחושותיהם.
תמיד תהיה שיחה עם ההורים, אנחנו חושבים ביחד מה עושים, הרבה פעמים יש לי שיחות עם המורות הפרטיות שיש לילדים בבית. אין ילד של בוקר וילד של אחה"צ, אנחנו הורים משותפים, נכנסנו להורות משותפת".
(מחנכת כיתה ב', באר שבע)
"הקשר עם ההורים זה מספר אחד בחשיבות. אני חושבת שההורים זו הסיבה של המורות לא להישאר במערכת החינוך, ככה אני שומעת מהמורות הצעירות. למשל ילד שברח היום מבית הספר, חייבנו את ההורים לבוא איתו לשיחה, על אף שהם התנגדו. אני מלמדת את המורות החדשות שכל שיחה עם הורים צריכה להתחיל בלומר להם: אני אוהבת את הילד שלך".
(אלה, סגנית מנהלת, בי"ס ישגב, תל אביב)
"חשוב לי להפוך את ההורים לשותפים. אני מעדכן אותם על מה קרה בכיתה, מה עשינו, איזה שיח היה, עדכון שבועי. ואני מבקש מהם לעדכן מה קורה בבית. זו קריאה להורים להעניק תשומת לב לילד.
כאשר אני מיידע את ההורים, אני יוצר להם שקט, וגורם להם לרצות להיות מעורבים. חשוב לי להתייעץ איתם, לפרגן להם, לעודד, לגייס אותם.
ההורים זה סגירת מעגל, זה לא משהו נגדי, ההורים אני והילד זה משולש אחד, זה שלם, זה ביחד. ואנחנו צריכים לדבר אחד עם השני".
(רוני, מחנך כיתה ו, בי"ס חשמונאים, יפו)
"מילת המפתח עם הורים זה אמון. זה עובד על שיתוף עצמי ומתחיל כבר ביום ההורים הראשון, מה ואיך אני בוחר להגיד וכמה אני בוחר להיות פתוח איתם. כשאני מציג את עצמי אני קודם כל מספר על עצמי ועל בת הזוג שלי והילדים שלי וזה מאד מחבר. אני בא עם תפיסה לגבי חינוך ואני לא מסתיר את זה.
להדגיש להורים את האמונה שלי, להתחבר למקום שחשוב להם כדי לייצר אצלם בטחון".
(גיא מחנך כיתה ו', בי"ס לוריא, ירושלים)
"אני אומרת להורים שאפשר להגיד לי הכל, אבל בצורה מכבדת. לפעמים אני נבוכה, חלק מהם יכולים להיות ההורים שלי. כנראה כשמסתכלים עלי חושבים שאני צעירה, ומסתכלים עלי בזלזול. אבל אני לא באה אליהם מלמעלה ואני לא יותר משכילה מהם. אני באה בצניעות, לא באה לשנות עולם. אני באה בשביל הילד שלהם".
(סתיו, מחנכת כיתה ה', בי"ס המגינים, קריית שמונה)