קשר יזום

קשר עם הורים

פרקטיקת קשר יזום וממוקד עם הורים על בעיות

יצירת קשר יזום ממוקד עם ההורים בעקבות קושי של הילד הוא חשוב ומשמעותי לאחריות המשותפת על התהליך החינוכי של הילד, ומאפשר חשיבה ותכנון משותפים של דרכי פעולה, עזרה ופתרון בעיות. בכך מתחזקת האפשרות לפתרון אתגרים בסמוך להופעתם והימנעות מהצטברות אתגרים וקשיים נוספים אצל הילד.

מטרות:

התאמה לגילאים:

כל הגילאים

מתי בשנה:

לאורך כל השנה

איך מתבצע?

יצירת קשר ועדכון ההורים בעקבות אירועים או מקרים חריגים שדורשים התייחסות, אשר התרחשו בזמן הלימודים. עדכון ההורים על מקרים אלו ייעשה קודם כל באמצעות שיחת טלפון של המורה ולא בשליחת הודעת טקסט או מכתב. במקרים בהם אין תגובה מצד ההורה או שיש צורך בתיעוד המקרה, תתבצע התקשורת באמצעים כתובים.

בשיחת הטלפון חשוב לעדכן את ההורה במקרה שאירע, לשתף בפרטים ובאופן בו האירוע טופל. בנוסף, יש לתת מקום לשמוע את דעתו של ההורה ויחד איתו לחשוב ולהחליט כיצד נכון שיהיה המשך הטיפול באירוע בבית. בדרך זו נוצר קשר עם ההורים ויש אחידות והמשכיות בין הבית ובית הספר.

השיחות היזומות יתבצעו בהקשר למספר היבטים:

  • עדכון ההורים במצב הלימודי של תלמיד, פערים לימודיים וחשיבה משותפת על דרכים להמשך למידה ותרגול בבית.
  • עדכון על מצבים חברתיים ורגשיים בהם נמצאים הילדים, ילד שהיה במצב רגשי מעורער במהלך יום הלימודים, מידע שעלה במהלך שיחה עם התלמיד, קושי חברתי עמו מתמודד הילד ועוד.
  • אבחון של מצב פיזי או רגשי ירוד: עייפות, כאבים, תשישות, עיניים אדומות, היגיינה, פצעים ועוד.
  • עדכון בקושי אישי לא שגרתי: מילים שליליות או קיצוניות של הילד.
  • עדכון על התנהגות אלימה.

עקרונות ליצירת קשר יזום עם הורים:

  • מיידיות ורלוונטיות – קיום שיחת הטלפון צריך להיעשות במועד קרוב ככל האפשר לזמן האירוע. לא לחכות מספר ימים אלא לעדכן במיידי כדי למצוא פתרון ולטפל בבעיה.
  • עובדות ולא רגשות – בשיחת הטלפון לשתף את ההורים בעובדות, באירוע כפי שהתרחש. אם לא יודעים את כל הדברים שהתרחשו בוודאות כדאי לשקף זאת להורים ולשתף במה שכן יודעים. ניתן לשקף להורים את התחושה האישית של המחנכת, אך חשוב לזכור כי מוקד השיחה הוא הילד והאתגרים שלו, ולא רגשות המחנכת.
  • מיקוד – חשוב להתייחס לאירוע מסוים או מספר אירועים קטן הקשורים לאותו נושא, ולא להעמיס על ההורים במספר גדול של אירועים חריגים מתחומים שונים באותה השיחה.
  • יצירת תחושת שותפות ואפשרות לשיח – חשוב לתת מקום להורים לשתף גם את הדברים מהצד שלהם ולהעביר את המסר שהאחריות היא משותפת.
  • פרקטיות – מומלץ לסיים את השיחה בהחלטות משותפות לגבי המשך הדרך. כדאי ומומלץ לקבוע עם ההורים מועד לשיחת עדכון נוספת.

אני שומרת על קשר רציף עם הורים, אין לי הורה שלא יודע על המצב של הילד שלו, לאורך כל השנה, גם הלימודי וגם הרגשי.

היה לי השבוע עניין רגשי עם אחד הילדים, מצאתי שהתלמיד שיקר יום אחר יום. אמרתי לו שזה לא מכבד אותי שהוא משקר, הרגשתי שמשהו לא בסדר, אז דיברתי איתו וניסיתי להבין מה קורה. ביררתי איתו. בדקתי אם הוא משחק עם הילדים בהפסקה. בכל זאת שיתפתי את ההורה, וסיפרתי להם מה שהיה, העליתי את התחושה שלי לגבי הילד. ואז האמא הודתה לי על כך ששמתי לב לזה“.

(כרמית, מחנכת כיתה ג’, בי”ס יגאל אלון, גבעתיים)

“אני מקיימת שיחות יזומות עם הורים, שיחות מעקב על הילדים שדורשים מעקב אחר התפתחות שלהם.

אני יוזמת הרבה שיחות עם הורים יותר סביב עניינים רגשיים. אני עורכת שיחות רבות ברמה הלימודית ומעדכנת אותם, אבל זה מתוך מקום שהם לא יופתעו מהמצב בהמשך. לקראת תעודה, לקראת הערכות, לקראת מבדקים. השיחה היא שיחה של יידוע”.

(רחל, מחנכת כיתה ד’, בי”ס כצנלסון, גבעתיים)

שיתוף:

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן