קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > חינוך לערכים והכיתה כקבוצה חברתית > התמודדות עם המציאות ומורכבות החברה הישראלית > שימוש פרוייקטים למעורבות חברתית
עידוד התלמידים להיות יוזמים המובילים שינוי בסביבה בה הם חיים מפתח מעורבות חברתית ומיומנויות חיים חשובות, כגון חשיבה עצמאית, חשיבה יצירתית, בחירה, תכנון וביצוע, עבודת צוות ורפלקציה. זאת לצד טיפוח ערכים של אכפתיות ויוזמה. בדרך זו לוקחים התלמידים חלק בעיצוב ושינוי החברה בה הם חיים, ובכך מתעצמת תחושת המשמעות האישית שלהם.
במסגרת שיעור בחירה, שיעור חברה וחינוך או כל שיעור מתאים אחר במערכת, תתבצע הנחייה של המחנכת לביצוע פרויקט חברתי. הפרויקט יתבצע בחלוקה לקבוצות, כאשר קבוצת תלמידים מובילה פרויקט חברתי.
הנחיית התלמידים היא לאיתור צורך חברתי בסביבה הקרובה או בקהילה, חשיבה על מענה שהם יכולים לייצר ולבצע, תכנון היישום שלו וביצועו.
המענה יכול להיות ממוקד, זמני או ארוך טווח.
חשוב להתאים את הפרויקט והיוזמה לגיל התלמידים ולרמת התלמידים. בגילאים הצעירים יותר כדאי לחשוב על פרויקט כיתתי משותף, העונה לצורך מוקד בית ספרי או בסביבה הקרובה, ובכיתות הגבוהות לעסוק בסביבה שמחוץ לבית הספר, או לעסוק בתופעות ואתגרים חברתיים רחבים יותר.
במידת האפשר ובהתאם לצורך, ניתן לשתף את ההורים ולגייסם לעזרה לתלמידים בביצוע הפרויקט, על פי תחומי עניין, השכלה ועוד.
חקר ואיתור צורך: חשיבה ובדיקה יחד עם התלמידים מה קיים ומה חסר בסביבה שלהם, מהם האתגרים החברתיים? איזה צורך לא מקבל מענה? את החקר הם יכולים לבצע באמצעות תצפיות, שאלון לתושבים, קריאה, סיור בשכונה, חשיבה עצמאית או לחבור לעמותה או ארגון הנמצא בסביבתם הקרובה לקבל את המידע מהארגון.
חשיבה על מענה: העלאת רעיונות לפתרונות ולפרויקטים, בחינה של ישימות הרעיון ועד כמה הוא ניתן לביצוע ובחירת רעיון בצורה דמוקרטית, המוסכמת על רוב חברי הקבוצה.
תכנון הפרויקט: מה התוצר הסופי אותו רוצים להשיג? מה צריך בשבילו? מי יכול לעזור לנו? מה כל אחד מהקבוצה יכול לתרום? איך נעשה את זה? מהם השלבים? מהם לוחות הזמנים? מהי חלוקת התפקידים? האם הפרויקט הוא של קבוצה מתוך הכיתה או של כל הכיתה? את מי משלבים בעשייה?
ביצוע: הוצאת הפרויקט לפועל על פי התכנון.
רפלקציה ושינוי תוך כדי הפרויקט: ביצוע רפלקציות על הפרויקט תוך כדי ביצוע ושינויים בהתאם לצורך. מה עובד? מה לא עובד? מה שונה ממה שתכננו? למה? מה אחנו יכולים לשפר? האם אנחנו רוצים להמשיך?
רפלקציה על כל התהליך – בסיום התהליך, בדגש על היבטים אישים ועבודת צוות.