קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > חינוך הוגן, שוויון הזדמנויות ומיצוי פוטנציאל > דיפרנציאליות בהוראה ומענים מותאמים > פיתוח יחידות הוראה וגיוון בדרכי הוראה
פיתוח עצמאי של יחידות הוראה מאפשר למחנכת להתאים את תכני הלימוד לכיתה ולתלמידים ולייצר עבור התלמידים מענים מותאמים ומגוונים. בכך היא מחברת אותם לתכני הלימוד ולשיטות ההוראה ומקדמת את תהליכי הלמידה שלהם. בדרך זו יכולה המחנכת להביא את עצמה ואת עולמה הפנימי לכיתה. בכך מסייעת פרקטיקה זו גם בגיוון עבר המחנכת ומניעת שחיקה לאורך שנים.
אוטונומיה של המחנכת בבחירת תכנים ופיתוח יחידות לימוד או שיעורים. פיתוח יחידות ההוראה יתבצע בהתאם לתוכניות הלימודים בתחומי הדעת השונים, או בתחומי דעת ונושאים רחבים אשר מחוץ לתוכניות הלימודים המוכרות.
מטרות הפיתוח העצמאי של יחידות ההוראה הן גיוון בדרכי הוראה, יצירתיות, הכנסת סקרנות ועניין לתכני הלימוד ופיתוח מיומנויות למידה וחשיבה אצל התלמידים.
"השיעורים שלי בנויים על ידי. אני לא אוהבת "הרצאות". הרבה משתמשת בהצגות.
התלמידים לא משועממים – הם תמיד פעילים. למשל אם אני רוצה שיגלו את נושא השיעור, זה יהיה בחידה, בפאזל, אם אני רוצה ללמד כתיבה טיעונית נכין שלטים של בעד ונגד. אני תמיד מעבירה שיעורים כמו פעולות בתנועת נוער.
אני חייבת שיראו אותי. אני זזה המון, משתמשת בהבעות פנים, הכול צריך להיות מעניין. היה לי שיעור צפייה של מפקחת והיא אמרה לי "אני הרגשתי בבימה לרגע". חשבתי שזה היה דבר לא טוב, אבל היא התכוונה לטובה."
(סתיו, מחנכת כיתה ה', בי"ס המגינים, קרת שמונה)
"יש שבועות שאני מתמקדת בנושא מסוים. למשל השבוע היה בנושא חברות. לפני שבועיים לימדתי על הצייר קדישמן ז"ל, אחרי שלמדנו את "הכבש השישה עשר" של יהונתן גפן, ואז הילדים יצרו את הכבשים בעקבותיו.
אתה צריך להביא את הדברים האלה ולהעצים אותם שהם יהיו חלק מתוכנית הכיתה שלך. המערכת מגדירה מה ללמד, אבל אני רוצה להביא את ערך החברות לכיתה שלי, אני מכניסה את זה למערכת שלי באותו שבוע. זה לא חייב להיות כל היום, אבל בכל יום תהיה התייחסות לנושא.
אין מועדים מסוימים, זה מאד דינאמי, זה משנה את האווירה בכיתה וזה מאד יצירתי."
(מחנכת כיתה ב', גבעתיים)
"אני לא ממחזר יחידות לימוד, אני מנגיש את החומרים הכי מעודכנים, אני מנסה לאתגר אותם אבל לחבר אותם, להפוך את זה לדבר הרלוונטי ביותר שאפשר. ממש להשתמש בכלי הזה שימשוך אותם.
אני יוצא עם התלמידים לשעות במרכז לחדשנות, שם אנחנו נחשפים לכל מיני דברים.
מפוצץ אותם במרצים מן החוץ, בדברים שאין בכיתות אחרות, אני מחפש כל מיני דברים שהם לא אני ולא מורים מבית הספר. למשל מתנ"ס גוננים, קצינת נוער, העשרה בכל מיני נושאים שונים שיכולים להעשיר לתרום ולפתח".
(גיא, מחנך כיתה ו', בי"ס לוריא, ירושלים)