עבודות
חקר אישי

חינוך הוגן, שוויון הזדמנויות
ומיצוי פוטנציאל

פרקטיקת עבודות חקר אישי

עבודת חקר אישי היא דרך חינוכית נהדרת ליצירת מוטיבציה פנימית ללמידה אצל הילדים, חיבור לתחומי עניין, פיתוח מיומנויות למידה עצמאית ואפשרות לכל ילד ללמוד על פי הקצב המתאים לו והדרך המתאימה לו, ללא השוואה לתלמידים אחרים. בכך היא נותנת מקום אמיתי לשונות בין תלמידים ומהווה כלי חינוכי עוצמתי לדיפרנציאליות ולמימוש פוטנציאל התלמידים.

מטרות:

התאמה לגילאים:

כיתה ב' ומעלה (לאחר ביסוס מיומנויות קריאה וכתיבה)

מתי בשנה:

לאורך כל השנה, לאחר היכרות עם הילדים

איך מתבצע?

עבודת חקר אישי היא משימה לימודית תהליכית ארוכת טווח, הדורשת תקופת זמן ממושכת (מספר שבועות עד חודשים, בהתאם לגיל התלמידים), ועל כן מומלץ להכניסה לתכנון השנתי. במידה וההחלטה על קיום למידת חקר היא גמישה ובהתאם לצרכים, כדאי להקדיש לה זמן בתכנון החודשי או דו חודשי.

עבודת חקר אישי מבוססת על נושא שהתלמיד בוחר, מחקר שהוא מבצע, כתיבה ותוצר מסכם (זאת בהתאם לרמה הלימודית והגיל). בחלק מהמקרים תתבצע גם הצגה של התוצר המסכם לכיתה.

עבודת חקר אישית יכולה להתבצע כתהליך לימודי לכל הכיתה באותה התקופה, כאשר כל תלמיד עובד על עבודת החקר שלו, כמשימה למספר תלמידים או לתלמיד בודד, על פי צורך. למשל: תלמיד מתקדם מבחינה לימודית בתחום דעת מסוים, תלמיד עם בעיית התנהגות בשיעור מסוים ועוד.

עקרונות ושלבים בהנחיית עבודת חקר:

  • בחירת נושא/תחום עניין של הילד. למשל: חלל, שמירה על הסביבה, אפליקציות, משחקי מחשב, אינדיאנים, סיפורי פנטזיה, כלבים, חיות טורפות, דינוזאורים, אנשים מעוררי השראה, המצאות, אופנה, שירי מחאה ועוד.
  • שאילת שאלות על הנושא ובחירת שאלות חקר. אפשר להיעזר בשאלות הבאות: מה אני יודע על הנושא? מה אני לא יודע? מה מעניין אותי לדעת? וכן במילות השאלה: מתי? מה? למה? מה הקשר בין? איך נוצר? מה הסיבה ל? איך התחיל? מה קרה ב? מי? ועוד.
  • בירור על מקורות מידע ובחירת מקורות מידע. איפה ניתן להשיג מידע על הנושא ועל השאלות הנבחרות? למשל: אתרים נבחרים, מוזיאונים ומרכזי מבקרים, אנשי מקצוע או אנשים שמכירים את התחום.
  • היכרות עם דרכי מחקר (בהתאמה לגיל התלמידים). קריאה ניתוח מקורות מידע כתובים, ראיונות, תצפיות, צפייה בסרטונים, ביקור במוזיאון/מרכז ידע ועוד
  • הנחייה לביצוע המחקר על פי המקורות המידע שנבחרו. ניתוח טקסט, סיכום, הכנת ראיון, סיכום ראיון, חיפוש תמונות במאגר תמונות, צפייה מונחית בסרטון, סיכום מסרטון.
  • הנחייה לסיכום המידע וכתיבה של התלמיד. על פי ראשי פרקים של העבודה. (מבוא, שאלות חקר, פרקי תוכן, סיכום, מקורות מידע).
  • משוב של המחנכת על התקדמות ועל כתיבה. תוך כדי העבודה. (למשל: בסיום כל שבוע או כל שלב בעבודה, פגישה אחת לשבועיים).
  • הנחייה להכנת תוצר מסכם. פלקט, מצגת, דגם, סרטון, תערוכה אינטראקטיבית, חידון דיגיטלי ועוד.
  • משוב של המחנכת על תהליך החקר והתוצר הסופי.
  • הצגה לכיתה וקבלת משוב מהתלמידים (אופציונלי).

להרחבה על עבודת חקר אישי:

שיתוף:

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן