קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > חינוך הוגן, שוויון הזדמנויות ומיצוי פוטנציאל > פיתוח מיומנות תלמידאות ולמידה עצמאית > סדר וארגון לוחות הכיתה והמרחב
מיומנות למידה עצמאית מבוססת בין היתר על היכולת לניהול תהליך הלמידה, ניהול זמן ויצירת סדר וארגון בלמידה. סדר וארגון מרחב הכיתה ולוחות הכיתה מהווים מודל למיומנות זו ותומכים בתהליכי הלמידה. הכיתה היא ה”בית” של התלמידים והמחנכת לשעות רבות במהלך יומם. אסתטיקה של הכיתה והלוחות תורמים להרגשת נינוחות ובטחון אצל הילדים, ומפנים אותם רגשית לתהליכי למידה.
ארגון קירות הכיתה כך שיתמכו בתהליכי הלמידה ויעזרו לתלמידים בניהול הלמידה וההתנהלות בבית הספר. סידור הכיתה בצורה אסתטית, פרקטית ונוחה לתלמידים, למחנכת ולמורים המקצועיים המלמדים בכיתה.
היבטים ארגוניים-ניהוליים:
היבטים לימודיים:
היבטים חברתיים:
היבטים של אווירה ונינוחות:
עיצוב מרחב הכיתה כמרחב בטוח עבור המחנכת (פרקטיקה במאגר)
עיצוב סביבת למידה (מסמך משרד החינוך)
“מערכת, יומן, סדר יום, תורנים, שעון, אסתטיקה של הכיתה, כל אלה הם חלק מהותי מפדגוגיה, אם אתה רוצה להיות פדגוג טוב אתה צריך להיות גם אסתטי, לדעת איך לסדר את הכיתה ואת הסביבה בצורה שתהיה נוחה ונעימה”.
(רוני, מחנך כיתה ו’, החשמונאים, יפו)
“חשוב לי שיהיה לי סדר בעיניים, אני מסדרת את הישיבה של הקבוצה בזווית שיהיה להם נוח לראות אותי. חשוב לי שהם יכניסו את הכסאות מתחת לשולחן, כי זה לא בטיחותי. זה לא סתם חשוב לי. היה לי ילד בכיתה עם שיתוק מוחין. זה ילד שהוא לא רואה למטה. הסברתי לילדים כמה זה חשוב שהסביבה תהיה נגישה ומסודרת. צריכים לשמור שאף אחד לא יפול ואף אחד לא יפצע.
זה קשור גם לחינוך לערכים. הכיתה חייבת להיות מסודרת. לא יכול להיות מבולגן. שהם רואים סדר בעיניים זה עושה להם סדר, זה עושה להם שקט, זה מרגיע אותם”.
(תהילה, מחנכת כיתה א’, בי”ס שמרית אור, נתניה)
“יש תלמיד/תלמידה שכותבים את סדר היום והתאריך. יש תלמיד שכותב בפינה השנייה של הלוח את התלמידים החסרים. על הדלת בכיתה תלוי הלוח של המגרשים בהפסקות, יש לוח ימי הולדת. זה מאד מסודר.
כשהם מקבלים דפי עבודה, הם יודעים לכבד את הדפים שהם מקבלים, לא לקמט, לא לצייר על שולחן, כבוד לרכוש. יש גבולות מאד ברורים.
השנה יש להם לוקרים. הסברנו מה לשים שם, הסברנו שאסור לצבוע או לקשט כי זה רכוש בית הספר.
כל אחד מניח את הציוד שלו בפינת השולחן, הם יודעים איפה הם צריכים להניח את הציוד. יוצאים להפסקות רק אחרי שהשולחן נקי, אני לא מתחילה את השיעור אם הכיתה מבולגנת או מלוכלכת“.
(מחנכת כיתה ג’, גבעתיים)