קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > חינוך לערכים והכיתה כקבוצה חברתית > היכרות ויצירת קשר חברי בין התלמידים > משחקים כחלק משגרת היום
הכנסת זמני משחק לשגרת היום יום של הכיתה חשובה ומשמעותית ותורמת רבות לחיזוק קשרים חברתיים בין הילדים וליצירת אווירה נעימה וחיובית בכיתה. משחק הוא זמן בו מתקיימת תקשורת בלתי אמצעית, בזמן משחק מתבצעים תהליכי למידה של ידע חדש, למידה של תהליכים ואסטרטגיות, למידה של מיומנויות חברתיות ועוד. המשחק מזמן עבור המחנכת הזדמנויות מגוונות לשיח חברתי, רפלקציה, למידה של חוקים ופתרון בעיות חברתיות.
הכנסת זמני ושעות משחק קבועים למערכת השעות הכיתתית. למשל: חצי שעה ביום, בסיום לימוד של נושא, בסוף השבוע, בתחילת השבוע, בתחילת יום, בסיום יום.
"המשחקים הם קצרים, זמן משחק יהיה לא ארוך. בעיקר משחקי קופסה, חצר, משחקים של פעם: דג מלוח, תופסת, תפסוני, מקלות, מחבואים. אנחנו מדברים לפני זה על החוקים וגם אחרי זה על איך הם היו, איך הם עמדו בחוקים. למשל ילד שרצה ללמד כדורגל, שכנעתי את הבנות לשחק למרות שהן לא רצו. זה היה מאד עוצמתי לילדים כי הם שיחקו ביחד. חשוב לשים לב להקפיד על כללים והתנהגות ולעצור על התנהגות שלילית באותו הרגע. למשל ילד אמר היום: "אני הספקתי לעשות את זה ראשון" – לקחתי אותו אלי ואמרתי לו: "אנחנו לא בתחרות". זה בדברים הקטנים, ללמד אותם איך אנחנו מתנהלים בחברה".
(מחנכת כיתה ג', גבעתיים)
"יש לנו בכיתה מאגר משחקים – מה אנחנו אוהבים לעשות ביחד. אנחנו שולפים מהצנצנת ומשחקים. ככה אני נותנת להם להשתתף ולהחליט איך הם רוצים לבלות בזמן המשותף. יש לנו גם זמן לשבת בדשא ולהיות ביחד – פשוט להיות ביחד. יש כדור, יש פינג פונג, זמן דשא. אני יושבת איתם ואני רק איתם לגמרי. יש בזה משהו שהוא מאד בלתי אמצעי".
(שירה, מחנכת כיתה ו', בי"ס קדם, נוקדים)
"בהפסקות אני יושבת בכיתה ואני כל הזמן מסתכלת ורואה. בשנה הראשונה אני נמצאת בהפסקה, הילדים שלי בגיל של הילדים שאני מחנכת, אז אני מביאה משחקים מהבית ומלמדת אותם איך לשחק משחקי קופסה. ככה אני שמה לב לשיח, רואה מה קורה אם ילד רוצה להשתלב. אני מלמדת משחק ואח"כ הם מלמדים אחרים ומשחקים ביניהם. אני כל הזמן מסביבם, אם לא צירפו מישהו אני אגיד להם. ואם מישהו לא ירצה לשתף אני אגיד לו שאו שמשחקים יחד או שהוא יוצא מהמשחק. ככה הם הופכים להיות קבוצה. אח"כ הם כבר לא צריכים אותי, הם משחקים גם בלעדיי".
(שירלי, מחנכת כיתה ד', בי"ס נוף אדום, יטבתה)