מפגשים
חברתיים

חינוך לערכים והכיתה
כקבוצה חברתית

פרקטיקת מפגשים חברתיים מחוץ לבית הספר

מפגשים אחר הצהריים שאינם קשורים לבית הספר וללימודים, מאפשרים התנסויות חברתיות מגוונות ומחזקים את הקשרים החברתיים בכיתה. במפגשים אלה מתאפשרת היכרות בין הילדים של תכונות וחוזקות שאינן באות לידי ביטוי בבית הספר. המפגשים יכולים להיות בבתי התלמידים או במקומות ניטרליים, בהשתתפות המחנכת או בלעדיה.

מטרות:

התאמה לגילאים:

כל הגילאים

מתי בשנה:

לאורך כל השנה, על פי צרכים משתנים, גיל התלמידים ואופי המפגש.

איך מתבצע?

יצירת אפשרויות עבור הילדים למפגשים אחר הצהריים או עידוד התלמידים ליוזמות חברתיות מעבר לשעות בית הספר. בגילאים הצעירים (כיתות א’-ג’), האחריות על ארגון המפגשים היא בעיקר על המחנכת וההורים, ובגילאים הבוגרים (כיתה ד’ ומעלה), ניתן להעביר את האחריות לתלמידים.

רצוי לקיים המשכיות לחוויות מהמפגשים גם בבית הספר ובהוויית הכיתה, באמצעו שיתוף של התלמידים בחוויות, הקרנת תמונות מהמפגש או תליית תמונות בכיתה.

במסגרת שיח רגשי-חברתי המתקיים בכיתה או במסגרת תהליכי רפלקציה אישיים וכיתתיים ניתן להתייחס לאירועים ומצבים חברתיים שקרו במפגשים אלו.

סוגי פעילויות ומפגשים חברתיים:

  • “בית חם/בית מארח” – חלוקת הכיתה לקבוצות קטנות (4-6 ילדים). בכל שבוע ילד אחר מהקבוצה מארח את החברים לשעה-שעתיים. פורמט המפגש יכול להקבע על ידי המחנכת, או להיות חופשי (למשל: פעילות משחק קצרה, כיבוד קל, משחק חופשי). המחנכת היא זו המחלקת את הקבוצות, בהתאם לצרכים החברתיים של הכיתה והילדים.
  • מפגשים חברתיים בגינה הציבורית
  • פעילות הפגתית לבחירת התלמידים: פיקניק, באולינג, סקייט פארק, סרט, טיול. במפגשים אלה אפשר להיעזר בוועד ההורים לארגון והפקת המפגש.
  • השתתפות בתנועת נוער (בגילאים הבוגרים, ג’/ד’ ומעלה)

יש הבדל בתהליכים שקורים בתוך הכיתה לבין אירועים שאתה יוזם כדי לחזק את הקשר. כשהייתי מחנכת יזמתי הרבה אירועים יחד גם ככיתה וגם עם ההורים, דברים שלא קשורים לבית הספר.

זה צריך לבוא מהתפיסה שלי של תפקידי כמחנכת, בחינוך כיתה זה הרבה ממה שהמורה מביא איתו. וגם זה יכולה להיות הגדרה ספציפית מהמנהלת של דברים שצריך לקרות במהלך השנה”.

(כרמלה, מנהלת, בי”ס נווה שלום, נווה שלום)

אני מחלק את הכיתה אחרי שבועיים של היכרות לקבוצות וכל פעם ילד מפעיל את החברים בבית. הם לא בוחרים בעצמם, אני בוחר את הקבוצות כדי שיהיו התאמות. כולם רוצים להיות בית מארח, שולחים תמונות. בבתים של הילדים אתה מזהה את החוזקה שלו, משחקי מתמטיקה, מפגש בישול. זה יוצר דינמיקה כיפית כי זה לא כל הכיתה יחד. כמובן בלי פלאפונים, זה עובד להם טוב. הם גם יודעים מה התועלת. ברגע שתהיו שעתיים ביחד אתם תכירו יותר לעומק. כולם מתנסים בזה וזה מצוין לגיבוש“.

(אביב, מחנך כיתה ו’, בי”ס נועם אורות, נתיבות)

אני מאד מעודדת אותם להפגש, ליזום מפגשים חברתיים אחר הצהריים. יש אצלי קבוצה שנפגשים בסקייט פארק, עכשיו הבנות והבנים התחילו לצאת ביחד. הם מספרים על זה בכיתה ושולחים לי תמונות. אני מעודדת אותם ללכת לצופים, לכתוב לי על חוויה שלהם, זה יוצר אווירה נעימה. אני נותנת זמן בכיתה לחוויות שהיו להם אחה”צ ביחד”.

(רחל, מחנכת כיתה ד’, בי”ס כצלנסון, גבעתיים)

שיתוף:

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן