קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > חינוך לערכים והכיתה כקבוצה חברתית > חינוך לדרך ארץ - התנהגות ערכית > מעורבות בשיח בקבוצת וואטסאפ כיתתית
נוכחות ומעורבות של המחנכת בקבוצת הוואטסאפ הכיתתית חשובה ומשמעותית להובלת שיח מכבד, ערכי ומעצים בין תלמידי הכיתה. הרשתות החברתיות והוואטסאפ בפרט תופסים מקום מרכזי בשיח ובקשר בין התלמידים. כאשר המחנכת נוכחת במקום זה היא יכולה להיות חלק מהשיח, להוביל אותו, ללמד באמצעותו ולזהות תהליכים שונים המתרחשים בכיתה.
במידה ולכתה קיימת קבוצת וואטסאפ, המחנכת מצטרפת לקבוצה. במידה ואין, פותחים קבוצה חדשה של תלמידי הכיתה.
המחנכת נוכחת בקבוצת הוואטסאפ, לא כמנהלת הקבוצה אלא כדמות בוגרת ואחראית אשר עוקבת אחר השיח הכיתתי, שמה לב להתנהגויות יוצאות דופן אשר עלולות להדליק נורת אזהרה ופועלת בהתאם לדברים.
אם עולה חשש לתלמיד מסוים, פגיעה בתלמיד או התנהגות לא נאותה יכולה המחנכת להחליט כיצד לפעול. למשל: שיח כיתתי בנושא, שיח אישי עם תלמיד בעקבות דברים שכתב, במקרים חריגים של חשש עדכון ושיתוף של ההורים.
במסגרת השיחה על חוקי הקבוצה הכיתתית, כדאי להתייחס גם לקבוצות חברתיות אחרות בהן שותפים התלמידים, ולומר כי כדאי להתנהג בהן באופן דומה, וכי כללי הקבוצה של הכיתה יכולים להוות דוגמא לכללי התנהגות גם בקבוצות אחרות. חשוב להדגיש את נושא האחריות וכי במידה וישנה חציית גבולות, שיח אלים או סימני מצוקה, יש לשתף מבוגר בעניין זה.
“אני עוקבת אחרי השיחות של הילדים בוואטסאפ. שנה שעברה היה לי תלמיד שבימים של למידה מרחוק שלח הודעה “ביי ביי” באמצע הלילה ויצא מכל הקבוצות, מיד הקפצתי את כל המערכות. הוא היה במצב קשה. בבוקר הייתה שם פסיכולוגית של העירייה. זה התפקיד שלי – אני צריכה להיות ערנית. אני נמצאת בכל מקום. אני גם מגיבה למה שקורה וככה אני מלמדת אותם איך מתבטאים. למשל: אתם לא מדברים ככה. האם התגובה הזאת הייתה הכרחית? האם התגובה הזאת מקדמת? מה לדעתך האדם הזה מרגיש?
(רינה, מחנכת כיתה ה’, בי”ס ניצנים, תל אביב)