קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > ראייה ותכלול הוליסטי של הילד > זיהוי צרכים, מיפוי ומעקב > מיפוי צרכים באמצעות רפלקציה אישית
רפלקציה אישי של תלמידים היא כלי לפיתוח מודעות אישית והוא משמעותי באיתור צרכים אישיים של התלמידים על עצמם. השאלות שהילד שואל על עצמו והתשובות שעולות מעצמו, עוזרות לו ולמחנכת להבין את המקום בו הוא נמצא (רגשי, חברתי ולימודי). המשוב האישי מתבצע באמצעות דפי משוב מובנים ובמסגרת שיחות אישיות.
במסגרת תהליכי הערכה בבית הספר או בכיתה, ובהתאם לעקרונות ההערכה בבית הספר, ימלאו התלמידים משוב ורפקלציה אישית על עצמם, לאור פורמט מובנה הניתן להם על ידי המחנכת.
המשוב יתייחס להיבטים אישיים, חברתיים ולימודיים.
תחת כל תחום במשוב יהיו מספר שאלות אשר באמצעותן הילד יכול לספר על עצמו, בהקשר לאותו התחום. המחוונים לכתיבת המשוב יכולים להיות מעוצבים כדרך בטבע, כספינה הנוסעת בים, כפרחים לכל נושא, כרכבת או בכל דרך ויזואלית אחרת. למשל:
“דפי הספגים – מה שספגתי ומה שהספגתי”
“המסע לתעודה”
“משוב על עצמי”
“מכתב לעצמי”
המשובים יכולים להיות בנויים באמצעות:
בהקשר החברתי:
אני מתנהג/ת בכבוד לחברים
אני משתף/ת פעולה בצוות
אני מעורב/ת חברתית בכיתה
מהם הדברים שאני אוהב/ת שקרו בכיתה שלנו השנה?
כיצד תרמתי לגיבוש הכיתתי?
השנה הכרתי לעומק את…
בהקשר הלימודי וכישורי לומד:
אני משתתף/ת ומבצע פעולות לימודיות כנדרש
אני מביא/ה את הציוד הנדרש
אני מקפיד/ה להכין את שיעורי הבית
אני שומר/ת על כללי ההתנהגות של בית הספר
נקודות החוזק שלי בלימודים
אופן הלמידה המועדף עלי (בכיתה, בזוג, בחוץ, במחשב…) מדוע?
באילו תחומים חשוב לי להתמקד ומה עלי לשפר? כיצד אצליח לעשות זאת?
בהקשר לתקופת הלמידה מרחוק:
עד כמה היה חשוב לי לשמור על קשר עם הכיתה?
כמה התאמצתי לקחת חלק בנעשה בכיתה?
עד כמה הקשר עם הכיתה תרם למצב רוח שלי?
הייתי מעורב בשיעורים.
עבדתי באופן עצמאי.
התארגנתי לקראת הלמידה.
בגילאים הצעירים ובפעמים הראשונות, ימלאו יחד עם המחנכת, בגילאים הבוגרים יותר ולאחר מספר התנסויות, יכולים התלמידים למלא לבד את המשוב.
לאחר מכן ימסרו התלמידים את המשוב למחנכת, לשיתוף והכוונה. לאחר מכן תתקיים שיחה אישית עם המחנכת על המשוב והרפלקציה שהילד כתב על עצמו. בשיחה זו תתבצע שאילת שאלות, העמקה ואימות עם המציאות כפי שהמורה רואה אותה.
על בסיס המשוב האישי והשיחהיתבצע מיפוי הצרכים של הילד. המחנכת יכולה לתעד לעצמה את השיחות ואת הדברים שכתבו הילדים במשובים, ולחבר את הנקודות שעלו לתמונת המיפוי הכוללת על הילדים והכיתה.
“המשוב הוא כלי חשוב ומשמעותי כדי לקבל תמונה רחבה. הדפים של המשוב מותאמים לרמה של הילדים, אבל גם נותנים להם דרכים שונות להביע את עצמם. זה כלי שנותן לנו תמונה על הילדים, אנחנו מקבלות שם מידע על המוטיבציה שלהם, על המקום שהם נמצאים. זה כלי משמעותי להערכה וגם לעצמי כדי לדעת איפה לשים את האצבע. יש לנו פורמט מוכן אבל כל צוות מתאים את זה לכיתה”.
(ליאור, מחנכת כיתה ג’, בי”ס הפתוח הניסויי, ירושלים)