קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > ראייה ותכלול הוליסטי של הילד > זיהוי צרכים, מיפוי ומעקב > מיפויים לימודיים
מיפויים לימודיים הם חלק אינהרנטי מתפקידה של המחנכת והם אחד הכלים המרכזיים בתפקידה, גם כחלק מתכלול הטיפול בילד, וגם במסגרת תפקיד כמורה להוראת תחום זה או אחר. מיפויים הם ריכוז כל הידע על המצב הלימודי של התלמידים, וקבלת תמונה מלאה על המצב הלימודי של כל ילד ושל הכיתה כולה. המיפויים הלימודיים מתבצעים במספר כלים מרכזיים הנהוגים במשרד החינוך, וכן באמצעות שיטות הערכה חלופיות.
מיפויים לימודיים מתבצעים כחלק משגרת ההוראה בכיתה והם מובנים בתכנון השנתי.
הכוונה במיפוי היא ריכוז כל הידע על המצב הלימודי של התלמידים, וקבלת תמונה מלאה על המצב הלימודי של כל ילד ושל הכיתה כולה בהיבטים של ידע, מיומנויות והרגלי למידה.
המידע במיפויים יכול להתקבל באמצעות בדיקת הידע של הילדים בדרכים מגוונות: מבדקים, משימות, בחינות, בדיקה של המורה בעבודה פרטנית עם התלמיד, משימות לחתימת ההורים, תצפיות של המורה ועוד.
ישנן מספר שיטות וכלים מרכזיים לריכוז הנתונים מיפויים, בכל בית ספר נהוגה שיטה אחרת וקריטריונים אחרים, לאור החלטת ההנהלה והצוות החינוכי:
כלי שפותח על ידי משרד החינוך בשיתוף ג'וינט אשלים ומהוה כלי מרכזי למיפוי בבתי ספר רבים. זהו כלי ראשוני המסייע לאסוף מידע על התלמידים בהיבטים מגוונים המשפיעים על תפקודו של הלומד בבית הספר. בין אלה: מצב כלכלי של המשפחה, בריאות, תפקוד משפחתי, מצב כלכלי, תפקוד משפחתי, מעורבות ותמיכת הורים, מצב בריאותי, ממוצע הישגים לימודיים, יכולת לימודית, מעברים בין בתי ספר, השתתפות סדירה במהלך היום, שעות הפנאי, מוטיבציה, מעורבות ויצרנות לימודית, מעורבות חברתית, התנהגות ומשמעת, קבלת סמכות הורים ומבוגרים, צרכים מיוחדים ולקויות מאובחנות
ועוד. היתרון בכלי זה הוא שניתן להוסיף לו היבטים שונים ולהרכיבו בהתאם לבחירת הצוות החינוכי.
עקרון המיפוי בכלי רמזור הוא סימון מצבו של הילד בהתייחס לאותו היבט, על פי החלוקה הבאה:
אדום – סיכון חמור, אינו מתפקד על פי הנורמות
צהוב – סיכון חלקי, פערים בתפקוד
ירוק – תפקוד נורמטיבי על פי הנורמות
כחול – לא ידוע/לא רלוונטי
מערכת דיגיטלית אשר פותחה במסגרת 360 – התכנית הלאומית לילדים ונוער בסיכון. המערכת מבוססת על שאלון לאיסוף מידע המורכב משאלות המוסכמות על חמישה משרדי ממשלה בנוגע לתחומי הסיכון השונים של התלמיד, ביניהם: התנהגות לימודית, בריאות פיזית, השתייכות למשפחה, רווחה רגשית, השתלבות חברתית, התנהגויות בסיכון, משאבים הניתנים לילדים ועוד. הכלי מאפשר הפקת נתונים מסוכמים מיד בסיום המילוי. זהו כלי היכול להוציא חתכים כיתתיים, שכבתיים ובית ספריים. בנוסף, מילוי חוזר של השאלונים מאפשר לעקוב אחר התקדמות התלמידים לאורך זמן.