קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > חינוך הוגן, שוויון הזדמנויות ומיצוי פוטנציאל > יצירת הזדמנויות להתפתחות אישית > למידה פתוחה על בסיס שאלות תלמידים
למידה על בסיס שאלות מבוססת על כך שהתלמידים שואלים שאלות או מציעים נושאים ללמידה, והמחנכת מפתחת תהליכי למידה בעקבות שאלות אלה. למידה מסוג זה מעודדת סקרנות וחשיבה ויוצרת מוטיבציה פנימית ללמידה. האפשרות לשאול שאלות ולחפש את התשובות עליהן מגבירה את המעורבות בלמידה ואת האחריות ללמידה, ובכך היא מקדמת את ההתפתחות של הילד. התלמידים כותבים שאלות שמעניינות אותם והמחנכת מקדישה זמן ללמידה בכיתה בעקבות שאלות אלה.
המחנכת מגדירה את אחד מלוחות הכיתה כלוח המיועד לשאלות המעניינות את התלמידים ומסבירה לתלמידי כי הם יכולים לכתוב על הקיר שאלות שמעניינת אותם, מתחומי דעת רחבים.
כדאי להדגים לתלמידים בתחילת השנה אילו סוגי שאלות אפשר לשאול, ואף לבצע יחד איתם התנסות בשאילת שאלות. שאלות לדוגמא: “האם כדור הארץ הוא עגול?” “האם בני האדם יכולים להגיע לירח?” “מה זה גיאולוגיה?” “מה הקשר בין ספורט לבריאות?” “למה מייקל ג’ורדן כל כך מפורסם?” “מה זה אגם הברבורים”? “מה זה היי-טק?” “למה אין תרופה לסרטן?” “מה זה אגדה אורבנית?”
אחת לשבוע או שבועיים המחנכת בוחרת שאלה, ומזמנת למידה וחקר על השאלה, יחד עם התלמידים.
לאחר שאילת השאלות ניתן לבצע את החקר וחיפוש התשובה יחד עם התלמידים, לחלק לקבוצות עבודה או לזוגות ולפתח את הלמידה על השאלה בדרכים מגוונות.
ניתן לבצע פרקטיקה זו גם בדרכים אחרות, כמו “כובע שאלות”/”צנצנת שאלות”/”גלגל שאלות דיגיטלי” או בדרכים אחרות.
“הכי מרתק זה שלומדים מתוך העולם של הילד. הילדים כותבים שאלות על הקיר. הקיר קיים בכל כיתה. המובילה לא צריכה לדעת את הכל. זה המסר שאני מעבירה למורים. אין היום כבר “מורה שיודעת”, הילדים יודעים יותר מאיתנו. הילדים מזמנים חקר ולמידה. אנחנו מקבלים המון עבודה ולמידה של איתור מידע, הסקת מקנות, איך שואלים שאלה, איך בונים שאלה, מלמדים אותם לשאול. אני מנחה את המורה שהיא מוצאת את הזמן וצריכה לפנות לזה זמן בשבוע. רוב השאלות קשורות לנושאים שהם לומדים – לא משנה מה הילד שואל, אפשר לחבר את זה לתכנים שהם לומדים”.
(מנהלת בית ספר, נתניה)