קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > חינוך הוגן, שוויון הזדמנויות ומיצוי פוטנציאל > דיפרנציאליות בהוראה ומענים מותאמים > למידה עצמאית קבוצתית של יחידות הוראה
למידה עצמאית בקבוצה מאפשרת לתלמידים לנהל את תהליך הלמידה שלהם ולקחת אחריות על הלמידה ובכך מחזקת אצלם מיומנויות לומד עצמאי. העבודה בקבוצה מאפשרת להם לקחת תפקיד, להדגיש את החוזקה שלהם וכן להביא את עצמם לידי ביטוי. בנוסף, העבודה בקבוצה מחזקת פיתוח מיומנויות חברתיות
תכנון והבניית יחידת לימוד שלמה כעבודה קבוצתית. יחידת הלימוד מתבססת על למידה עצמאית של התלמידים באמצעות עזרי הוראה מכוונים, דפי הנחיות או הנחייה מפורשת. יחידות הלימוד יכולות להיות זהות לכל הקבוצות או בבחירת נושא אחר ומתן משימות שונות לכל קבוצה. למשל: בנושא מנהיגות בשיעור שפה, לכל קבוצה יחידת לימוד על מנהיג אחר, או בנושא סיפורי יוסף בשיעור תנ”ך לכל קבוצה יחידת לימוד על סיפור שונה.
שלב ההכנה – פיתוח יחידת לימוד לעבודה עצמאית, הכנת קלסר הנחייה לכל קבוצה. קלסר הלימוד מכיל את כל שלבי הלימוד, הטקסטים, עזרי ההוראה והמשימות הלימודיות. כדי שהלמידה תצליח, הקלסר צריך להיות מפורט ונוח לשימוש. הכנה זו דורשת השקעה וזמן.
חלוקת הכיתה לקבוצות – חלוקת הכיתה לקבוצות לימוד. הקבוצות יהיו הטרוגניות, ובהם תלמידים ברמות שונות. בכיתות בהן התלמידים יכולים להתחלק לבד בצורה שאינה פוגעת בלמידה, ניתן לאפשר חלוקה עצמאית.
בשלב זה ניתן למנות מובילי קבוצות אשר מנחים את תהליך הלמידה. במקרה זה יש לבצע הכשרה/הנחייה מקדימה למובילי הקבוצות, לגבי אופן הנחיית תהליך הלמידה. במידה ובוחרים מובילי קבוצות, יש להחליפם בכל יחידת לימוד, על מנת לאפשר למגוון תלמידים להיות בתפקיד זה.
הסבר והנחייה – הסבר של המחנכת על נושא הלימוד, המשימות ואופן העבודה. יתבצע בתחילת היום או בתחילת יחידת הלימוד, במסגרת של 10-20 דקות. אם מתבצע בתחילת השנה – יינתן הסבר מפורט על דרישות המשימות, חלוקת התפקידים, זמני עבודה וחלוקת זמנים, תכנון הלמידה. אם מתבצע במהלך השנה לאחר התנסויות קודמות – יינתנו הסברים על פי צורך. אם מתבצע בסוף השנה – הסבר מינימלי והפנייה ללמידה עצמאית.
בחירה – התלמידים יכולים לבחור באחד הנושאים/המשימות מתוך הקלסרים (למשל: נושא דמויות מובילות – התלמידים בחרו על איזה דמות מבין הדמויות ללמוד, בנושא יוון העתיקה – התלמידים בחרו על איזה היבט ללמוד). ניתן לבצע למידה של נושא אחד מתוך האפשרויות, או למידה מתמשכת של נושא אחר נושא.
זמן למידה עצמאית – התלמידים עובדים באופן עצמאי לאור ההנחיות בקלסר. בכל תהליך למידה יהיה תוצר אותו צריכים התלמידים להפיק במהלך הלמידה. התוצר יכול להיות תוצר כתוב, ויזואלי, טכנולוגי, אומנותי. זמן הלמידה יכול להתפרס על פני מספר שיעורים, לאורך השבוע ואף יותר (תלוי בהיקף הלמידה ביחידה).
הצגת תוצרים – הקבוצות מציגות את תוצרי הלמידה לתלמידים האחרים בכיתה.
משוב כיתתי של התלמידים – על התוצר ועל אופן הצגת התוצר.
רפלקציה אישית וקבוצתית על תהליך הלמידה – הרפלקציה תתבצע בהנחיית המחנכת או באמצעות מחוונים. (להרחבה: פרקטיקת רפלקציה אישית).
“גיבשנו לעצמנו שיטת עבודה מגניבה, יצרנו קלסרי עבודה לכל קבוצה. אנחנו בונות את היחידה בצורה כזאת שכל החומר מתויק בקלסרים: הטקסטים, חלוקת תפקידים, המשימות. זה משהו שצריך להכין מראש, זה צריך להיות מתוקתק לגמרי. זה מצריך ממני הרבה עבודה לפני. אנחנו עובדות בצוות, מחלקות ביננו ואז העבודה היא פחות קשה.
אני עושה פתיחה של 5-7 דקות ואחר כך הם מתחלקים לקבוצות והם יודעים מה לעשות. הם עובדים לבד. אני נותנת להם לעשות ויושבת בשקט. אני מחלקת לא לפי רמות אלא לפי הפן החברתי, צריכה להיות כימיה ואינטראקציה. בהתחלה אני הייתי מחלקת אותם וגם הייתה פחות בחירה. היום יש הרבה יותר בחירה.
כשקיבלתי אותם בכיתה ה’, הם לא ידעו לעבוד ככה. עבדנו על זה שלב אחרי שלב. כל שלב שעשינו לקח זמן, וכל שלב כלל הגדרה, למשל אם זה היה תפקידים אז הבהרנו תפקידים ואז נתתי להם שיעור התנסות בתפקידים.
תמיד יש תוצר שהם צריכים להראות לכיתה. מה שאני מרוויחה מזה הוא שהם מלמדים את האחרים את מה שלמדו. החברים לקבוצה מתקנים את עצמם אם הם טועים, כשאתה אומר בקול אתה עומד על טעויות ואני בודקת אם הם עשו נכון. תמיד יש תהליך של רפלקציה על התהליך והם לומדים להקשיב אחד לשנייה”.
(רחלי, מחנכת כיתה ו’, בי”ס עופרים, ירושלים)
“פיתחתי מודל למידה שנקרא “בצוותא“. אני מזהה תלמידים חזקים ומטפח אותם להיות מובילים. אני מזהה את החוזקות שלהם והיכולות שלהם ומנחה אותם, ואז הם מנהלים את הקבוצות. הסברתי להם שהתפקיד שלהם יהיה להוביל את הקבוצה. להוביל מבחינה לימודית. להוציא לי תוצר. אני מחלק את הכיתה לקבוצות של 5 תלמידים, כל קבוצה עם מוביל. הקבוצות יכולות להתחלף אבל המוביל נשאר קבוע. זה מאפשר לי להיות פנוי כדי לשבת עם קבוצות ועם תלמידים שיותר מתקשים.
כל תוצר שהם מייצרים עליהם להציג בפרזנטציה מול כל הכיתה, וכולם צריכים להשתתף. מכיתה ד’ אנחנו עורכים פרזנטציות אישיות וקבוצתיות. התלמידים נותנים משובים על הפרזנטציות – הן כוללות: מבנה, תוכן, לשון, שפת גוף, מימיקה, עמידה מול קהל”.
(גיא, מחנך כיתה ו’, בי”ס לוריא, ירושלים)