קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > חינוך הוגן, שוויון הזדמנויות ומיצוי פוטנציאל > דיפרנציאליות בהוראה ומענים מותאמים > למידה מבוססת פרויקטים – PBL
למידה מבוססת פרויקטים הינה דרך מתודולוגית ללמידה, המאפשרת לתלמידים להיות פעילים ומעורבים בתהליך הלמידה, כל אחד על פי יכולותיו וחוזקותיו. בכך היא מאפשרת התאמה לשונות בין הלומדים והמרחב בו כל אחד מהתלמידים יכול להתבטא ולקחת אחריות. למידה זו מעודדת את הסקרנות הטבעית של הילדים, מאפשרת שימוש במקורות מידע מגוונים ומחזקת מיומנויות תקשורת ועבודת צוות. בנוסף, מתפתחות אצלם מיומנויות למידה וחשיבה עצמאית.
תכנון הוראת חלק מנושאי הלימוד בתוכנית הלימודים או נושאי לימוד נוספים (להחלטת המחנכת ובית הספר) בשיטת למידה מבוססת פרויקטים.
למידה מבוססת פרוייקטים תהיה משותפת לכל הכיתה, ובדרך כלל תתבצע בשיטה של קבוצות עבודה של מספר תלמידים.
הנחיית תלמידים בשיטת PBL דורשת העמקה בשיטה, ורצוי ללוות אותה בהתנסות של המחנכת עצמה בשיטה זו, או בהשתלמות מלווה.
לשאול שאלות ולחקור כיוונים חדשים (פרקטיקה במאגר משרד החינוך)
תהליכי חקר במרחב דיגיטלי כיתתי (פרקטיקה במאגר משרד החינוך)
חיפוש רעיונות יצירתיים ופתרונות לבעיות (פרקטיקה במאגר משרד החינוך)
למידה מבוססת פרויקטים ותפקיד המורה (מאמר, ברנקו ווייס)
למידה מבוססת פרויקטים – איך מתחילים? (מאמר, הגיע זמן חינוך)
למידה מבוססת פרויקטים (סרטון)
דוגמאות ללמידה מבוססת פרויקטים מבתי ספר (סרטונים)
“בתור מחנך התפקיד שלי זה לתת להם את ההקדמה, את הפתיח לנושא, לעורר אצלם סקרנות לנושא (למשל יוון).
ומשם אנחנו מתפרסים כמו תמנון לכמה תחומים על יוון: אולימפיאדה, מבנים, דמוקרטיה, תיאטרון, מיתולוגיה.
ואז אמרתי להם שהם משתבצים לקבוצות למידה, כל קבוצה חוקרת נושא במהלך חודש. שעתיים בשבוע שהם עובדים בקבוצות ואני כמחנך עובר ביניהם ומנחה אותם. אחר כך הם יהיו אלה שמלמדים את הנושא הזה את הקבוצות האחרות.
בסוף מתבצעת רפלקציה. רפלקציה כיתתית – על התוצר הסופי, רפלקציה קבוצתית – על כל התהליך”.
(רוני, מחנך כיתה ו’, בי”ס חשמונאים, יפו)
“הפרויקטים הם הזדמנויות ללמידה וגירויים, אם יש פרויקט שהוא מעניין. הילדים הם חלק מהיצירה של הפרויקט, זה פרויקט שמתפתח תוך כדי ואנחנו בונים אותו יחד עם הילדים.
שוויון הזדמנויות בא לידי ביטוי בתוך ה PBL כי המגוון בתוך הפרויקט מאפשר לכל אחד להתחבר לחוזקות שלו. אוטונומיה היא מילת מפתח בזה, אבל צריך לכוון אותם למה הם עושים עם האוטונומיה הזאת.
הפרויקט נלמד בצורה מאד מגוונת – שירים, סיפורים, סרטונים, ברמות שונות. אנחנו עושים עם התלמידים המון שיחות, המון מיומנות ורבלית, זה מאפשר להיות חלק מהנושא בכל מיני דרכים. גם ביצירה בתוך הפרויקט, יש לי אפשרות להביע את עצמי בכל מיני דרכים ואז אני יכול לקחת חלק. יש בחירה במה ליצור. הם יצרו משחקים, סרטונים, יצירות. זו התאמה, דיפרנציאליות, זה שימוש בכישרונות כאלה ואחרים.
למשל בחרנו כפרויקט את הנושא של מוגנות ברשת, הילדים חקרו והחליטו להפוך להיות שגרירי מוגנות ברשת. הם עצמם יצרו אתר אינטרנט עם המון תכנים, והפכו להיות שגרירים ומרצים לכיתות אחרות”.
(תמי, מחנכת כיתה ד’, בי”ס אלונים, ראשון לציון)