קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > חינוך לערכים והכיתה כקבוצה חברתית > היכרות ויצירת קשר חברי בין התלמידים > למידה בזוגות ("טובים השניים")
למידה בזוגות הינה שיטת למידה אשר מעבירה את האחריות והאקטיביות של תהליך הלמידה אל הלומדים. הלמידה בזוגות נותנת לתלמיד מצד אחד את תחושת הביטחון שהוא אינו לבד בתהליך, ומצד שני מפתחת אצלו את תחושת המחויבות והאחריות. למידה זו מעודדת אקטיביות בלמידה, מפתחת כישורים של עבודת צוות, שיתוף פעולה, אחריות אישית ומעורבות. שיטה זו פשוטה ליישום יום יומי בכיתה ומאפשרת עבודה על גיבוש כיתתי ומיומנויות חברתיות של שיח, הקשבה, כבוד.
חלוקת הכיתה ללמידה בזוגות במשך יום הלימודים.
היתרון בעבודה בזוגות לעומת קבוצה הוא שכל אחד מהתלמידים מחויב לפעול כדי להשלים את המשימה, ולתלמידים שפחות מתבלטים יש מקום לקחת חלק. חלוקה לזוגות עבודה מאפשרת לתלמידים להתנסות במודל למידה שונה, למידה ביחד, חשיבה משותפת ועבודת צוות ומאפשרת ליצור באופן “מלאכותי” קשרים חברתיים שלא נוצרים בצורה ספונטנית.
חשוב לשים לב כי לא תמיד עבודה בזוגות היא קלה ופשוטה לכל התלמידים. כדאי לעשות הכנה לפני ולקבוע כללים כיתתיים לצורת למידה זו.
שאלות שיכולות לשמש להכנה לעבודה בזוגות:
“למדנו את המשפט “טובים השניים” במסגרת שיעורי מורשת. אחרי זה חילקתי את הכיתה לזוגות. אני חייבת כל הזמן לעשות עבודה – ליצור באופן מלאכותי קשרים שהם לא ספונטניים. למשל: באו אלי בנות והן רבו מתי לקבוע אחרי הצהריים ואני עזרתי להם לקבוע. ואז הן הכינו פלקט על החברות והציגו בפני הקפסולות. רציתי שהילדים ייקחו את זה את הנושא הזה עליהם, ציוותנו זוגות, הם עשו פעילות אחד עם השני, תיעדו אותו והציגו לכיתה, למשל לבשל, פעילות נינג’ה, ספורט, לכתוב סיפור”.
(טלי, מחנכת כיתה ג’, בי”ס אורנים, יהוד מונסון)
“אני מאד אוהבת את השיטה של לימוד בחברותא. כי בעבודה בקבוצה אתה יכול להיות שקט ופאסיבי, בחברותא אתה לא יכול להיות שקט, בחברותא חייבים לדבר וזה מייצר שיח. כל ילד פעיל וזה מוציא ממנו דברים.
הלימוד בחברותות מצריך בחירה טובה של המחנכת, זו פרקטיקה שמחזקת גם את ההיכרות והקשר“.
(רחלי, מחנכת כיתה ו’, בי”ס עופרים, ירושלים)