קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > חינוך לערכים והכיתה כקבוצה חברתית > חינוך לדרך ארץ - התנהגות ערכית > כתיבה רפלקטיבית בעקבות אירוע התנהגות
כתיבת מכתב אישי רפלקטיבי בעקבות אירוע התנהגותי עוזרת לילד בעיבוד והבנה של האירוע, ומאפשרת לו הסקת מסקנות וקבלת החלטות אישיות להמשך. המכתב מאפשר לילד סביבה בטוחה ולא שיפוטית להביע את עמדתו. דרך הכתיבה מבצעים התלמידים תהליכי שחזור והבנה ובחלק מהמקרים אף לוקחים אחריות על האירוע. בכך הכתיבה מחזקת מיומנויות של מודעות פנימית וחשיבה עצמאית.
לאחר אירוע התנהגות בו הייתה פגיעה בערכים או בכללים בית ספריים או כיתתיים, יתבקש התלמיד לכתוב את גרסתו ועמדתו לאירוע שקרה. (דוגמאות לאירועי התנהגות: אי התייחסות בכבוד לחבר או לאיש צוות, סיכון של תלמידים או אנשי צוות, פגיעה בציוד, העלבה, בריונות ואלימת בקבוצת וואטסאפ כיתתית, חרם על ילד) .
את המכתב ימסור התלמיד למחנכת. לאחר קריאת המכתב תנהל המחנכת שיח אישי עם התלמיד על הדברים במכתב ועל ניתוח האירוע. לאחר מכן יתקיים שיח עם התלמידים האחרים המעורבים באירוע. על מנת להבין את האירוע מכל היבטיו ולהגיע לפתרון.
"במקרים של אלימות וכעס, צריך ללכת לילד רגע ולהגיד לו: לך רגע להירגע, קח 10 דקות ואז תבוא. לאחר מכן מתבצע שחזור האירוע אותו הילד כותב. במכתב הזה הילד אמור לתאר את האירוע ולנסח ולהגדיר איך הוא היה יכול להתנהג אחרת. הילד צריך לקחת אחריות על מה שהוא עשה. את המכתב הזה הם מצרפים למכתב ששולחים להורים".
(רחלי, מחנכת כיתה ו', בי"ס עופרים, ירושלים)
"כאשר ילד חוצה גבול מבחינה התנהגותית, יש דף מחשבה בו הוא ממלא רפלקציה על עצמו.
במהלך ההפסקה אנחנו מדברים על מה שהוא כתב. אני לא מדברת באותו רגע, אני מתבשלת עם מה שהוא כתב, אני רוצה להתייחס למה שהוא כתב, אני מסתכלת על הסיטואציה בהיבט הרחב.
חשוב מאד – אחרי השיחה מתחילים דף חלק – שכחתי ממה שהיה. יש ילדים שנתפסים מהאי נעימות של משהו שהם עשו לא טוב, והם נתקעים שם, וזה ילווה אותי כל היום וכל השבוע. לתת לו הרגשת בטחון שהוא יכול לפנות אלי ושאני סולחת".
(סתיו, מחנכת כיתה ה', בי"ס המגינים, קריית שמונה)