כתיבה
רפלקטיבית

חינוך לערכים והכיתה
כקבוצה חברתית

פרקטיקת כתיבה רפלקטיבית בעקבות אירוע התנהגות

כתיבת מכתב אישי רפלקטיבי בעקבות אירוע התנהגותי עוזרת לילד בעיבוד והבנה של האירוע, ומאפשרת לו הסקת מסקנות וקבלת החלטות אישיות להמשך. המכתב מאפשר לילד סביבה בטוחה ולא שיפוטית להביע את עמדתו. דרך הכתיבה מבצעים התלמידים תהליכי שחזור והבנה ובחלק מהמקרים אף לוקחים אחריות על האירוע. בכך הכתיבה מחזקת מיומנויות של מודעות פנימית וחשיבה עצמאית.

מטרות:

התאמה לגילאים:

כיתות ג' ומעלה

מתי בשנה:

כל השנה

איך מתבצע?

לאחר אירוע התנהגות בו הייתה פגיעה בערכים או בכללים בית ספריים או כיתתיים, יתבקש התלמיד לכתוב את גרסתו ועמדתו לאירוע שקרה. (דוגמאות לאירועי התנהגות: אי התייחסות בכבוד לחבר או לאיש צוות, סיכון של תלמידים או אנשי צוות, פגיעה בציוד, העלבה, בריונות ואלימת בקבוצת וואטסאפ כיתתית, חרם על ילד) .

את המכתב ימסור התלמיד למחנכת. לאחר קריאת המכתב תנהל המחנכת  שיח אישי עם התלמיד על הדברים במכתב ועל ניתוח האירוע. לאחר מכן יתקיים שיח עם התלמידים האחרים המעורבים באירוע. על מנת להבין את האירוע מכל היבטיו ולהגיע לפתרון.

עקרונות לכתיבה רפלקטיבית:

  • הכתיבה צריך ממוקדת לאירוע שקרה, תובנות בעקבותיו, החלטה להמשך.
  • נושאים אפשריים לכתיבה: שחזור של האירוע, מה קרה בו, התייחסות לתחושות ורגשות שעלו בזמן המקרה, מה הוא היה רוצה לעשות אחרת בפעם הבאה, התחייבות של הילד כלפי עצמו, כלפי החבר (רשות), התנצלות (רשות)
  • הכתיבה צריכה להיות סמוכה לאירוע.
  • בכיתות הנמוכות כדאי להכין דף תבנית עליו הם כותבים עם שאלות מנחות: מה אני עושה כשאני כועס? האם הצד השני נפגע ממני? מה עשיתי לא בסדר? מה יעזור לי פעם הבאה שאני בסיטואציה הזאת?  מה אני יכול לשנות בפעם הבאה?
  • בכיתות הגבוהות ניתן להנחות לכתיבה חופשית.
  • המכתב הינו מכתב אישי בין התלמיד למחנכת, חשוב לשמור על פרטיות התלמיד וליצור עבורו סביבה בטוחה.
  • במידת הצורך, במקרים בהם ישנן אמירות קיצוניות או מעוררות דאגה במכתב, ניתן לשתף גורמים נוספים רלוונטיים במכתב (הנהלה, הורים). השיתוף יתבצע לאחר שיחה עם התלמיד.
  • במידה ומדובר בתלמיד אשר כתיבה מהווה עבורו אתגר והיא יכולה לעורר אצלו כעס והתנגדת נוספים לאירוע עצמו, כדאי לחשוב על כלי רפלקטיבי אחר.

לעוד דוגמאות והרחבה על פרקטיקת כתיבה רפלקטיבית בעקבות אירוע התנהגות:

“במקרים של אלימות וכעס, צריך ללכת לילד רגע ולהגיד לו: לך רגע להירגע, קח 10 דקות ואז תבוא. לאחר מכן מתבצע שחזור האירוע אותו הילד כותב. במכתב הזה הילד אמור לתאר את האירוע ולנסח ולהגדיר איך הוא היה יכול להתנהג אחרת. הילד צריך לקחת אחריות על מה שהוא עשה. את המכתב הזה הם מצרפים למכתב ששולחים להורים”.

 (רחלי, מחנכת כיתה ו’, בי”ס עופרים, ירושלים)

כאשר ילד חוצה גבול מבחינה התנהגותית, יש דף מחשבה בו הוא ממלא רפלקציה על עצמו.

במהלך ההפסקה אנחנו מדברים על מה שהוא כתב. אני לא מדברת באותו רגע, אני מתבשלת עם מה שהוא כתב, אני רוצה להתייחס למה שהוא כתב, אני מסתכלת על הסיטואציה בהיבט הרחב.

חשוב מאד – אחרי השיחה מתחילים דף חלק – שכחתי ממה שהיה. יש ילדים שנתפסים מהאי נעימות של משהו שהם עשו לא טוב, והם נתקעים שם, וזה ילווה אותי כל היום וכל השבוע. לתת לו הרגשת בטחון שהוא יכול לפנות אלי ושאני סולחת”.

(סתיו, מחנכת כיתה ה’, בי”ס המגינים, קריית שמונה)

שיתוף:

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן