ישיבות צוות

קשר עם שותפי התפקיד

פרקטיקת ישיבות צוות

ישיבות צוותיות, המתקיימות באופן קבוע, הינן מרכיב קריטי ומשמעותי ביצירת אחידות ושיתופיות בין הצוות החינוכי המלמד בכיתה. כאשר למחנכת הכיתה יש מפגשים קבועים עם הצוות היא יכולה לקדם ולהוביל תהליכים, לתת מענה לצרכים הקיימים בכיתה ובכך לקדם רצף לימודי וחינוכי ושגרה מיטבית עבור התלמידים. מפגשים אלה חשובים ומשמעותיים עבור כל הצוות גם על מנת להרגיש שהם שייכים ומשמעותיים וגם כדי לקבל תמיכה ועזרה מקצועית הדדית.

מטרות:

מתי בשנה:

כל השנה

איך מתבצע?

הכנסת שגרות קבועות של ישיבות צוותים, בהרכבים שונים, למערכת השעות והקצאת זמנים במהלך יום הלימודים בהם הצוותים המקצועיים השונים נפגשים יחד. ישיבות צוות מיועדות עבור קביעת תכנית עבודה, התייחסות לאירועים שונים, שיתוף ושיח על נושאים דחופים העולים מהכיתה, חשיבה רב צוותית על תכנית עבודה פרטנית עם ילדים ועוד. מפגשים אלה מאפשרים לצוות מקום לשחרור רגשות, לשיתוף של תחושות, מעשים, הצלחות או אתגרים אותם חוו במהלך עבודתם. זאת הזדמנות לקבל תמיכה ולחזק את תחושת השייכות לצוות ולבית הספר.

 

הכנסת הישיבות לשגרת העבודה הינה באחריות המנהלת, בעת בניית מערכת השעות השנתית. עם זאת, האחריות לקיום הרציף של הישיבות, המחויבות לישיבות ורמת המעורבות בהן, הן של המחנכות והצוות המקצועי. חשוב להקפיד לקיים את הישיבות באופן קבוע, ולא לבטל לאור צרכים משתנים ולא מתוכננים של המערכת והילדים, אשר קורים תדיר.

עקרונות לקיום ישיבת צוות אפקטיבית:

  • זמן קבוע לישיבות במערכת – יקבע על ידי המנהלת
  • קביעה מראש של מי מנהל את הישיבה (רכזת, מנהלת, מחנכת מקבוצת המחנכות, מנחה חיצוני).
  • ידיעה מראש של הנושא או הנושאים של הישיבה – פרסום על ידי רכז הישיבה.
  • הגעה בזמן וכבוד לזמן של המורות האחרות.
  • מוכנות לנושאי הישיבה. למשל: לשיחה על תלמיד ספציפי, להביא את הנתונים עליו, לעבודה על תוכנית חודשית, להביא את תכנית הלימודים ועוד.
  • זמן לשיתוף רגשי – הישיבות הן מרחב לוונטילציה רגשית של מחנכות ותמיכה הדדית
  • שיתוף, פתיחות וכנות – על מנת לייצר עבודת צוות, תקשורת טובה ואמון, כדאי לשתף בפתיחות, גם על הצלחות, גם על אתגרים וגם על דילמות מקצועיות.
  • כתיבה ותיעוד של עיקרי השיח.
  • סיכום הישיבה ורשימת משימות ברורה לכל מחנכת.

הרכבים שונים של ישיבות צוותיות:

  • ישיבת צוות שכבה – מפגש לקבלת החלטות משותפות, אירועים שכבתיים, תכנית עבודה שכבתית ויצירת שגרה ואחידות בין הכיתות בשכבה. את המפגש מובילה רכזת השכבה.
  • ישיבת צוות כיתה – ישיבה בה נוכח הצוות המלמד בכיתה, זמן לשיח ולקבלת החלטות עבור אופן הלמידה והעבודה בכיתה, בניית תכניות אישיות עבור תלמידים, שיתוף בשגרות כיתתיות וקבלת תמונת מצב של הכיתה. במפגש זה חשוב שתהיה נוכחות של יועצת, מנהלת, רכזת שכבה והצוות המקצועי.
  • ישיבות פדגוגיות – ישיבה המתקיימת פעמיים בשנה (לקראת אמצע שנה ולקראת סוף שנה). בפגישה זו נוכח כל הצוות המקצועי המלמד בכיתה או בשכבה. מטרת הפגישה היא לקיים שיח, למידה וחשיבה משותפת סביב מצב הכיתה, דרכים לקידום אישי של תלמידים או כיתתי ועוד.
  • מליאת צוות – מפגש בו נוכח כל צוות בית הספר. המפגש מתקיים אחת לשבוע. במפגש זה יש מקום לשיתוף הצוות בפעילויות המתרחשות בכיתות, אירועים עתידיים, עדכונים, עבודה בקבוצות על פי הצורך ועוד. זהו זמן משמעותי עבור הצוות גם עבור גיבוש, יצירת תחושת שייכות וחיזוק הקשרים בין אנשי הצוות.
  • ישיבות מקצועיות – ישיבה בה הצוות המקצועי המלמד את תחום הדעת מתכנס. ישיבה זו מובילה רכזת המקצוע. במפגש זה קובעים את תכנית העבודה בתחום, התייחסות למשימות הערכה ועוד. בישיבה זו לא נוכחות המחנכות.

“ישיבות פדגוגיות מתקיימות בתחילת השנה כדי לבסס היכרות ראשונית עם הילדים. בישיבה נוכחים המנהלת והיועצת ומורות אחרות. בישיבה הזאת יש שיתוף, סנכרון של הדברים והמידע שאנחנו מקבלות על הילדים. חושבות ביחד על איך לתת לילדים מענה. מה דרך הפעולה המתאימה לכל ילד. המענה יכול להיות בכל התחומים: לימודי, רגשי, חברתי.

בסוף ישיבות פדגוגיות – כולן מקבלות דוח ממחנכת הכיתה. כל מי שעובד עם הכיתה הזאת”.

(מחנכת כיתה ד’, גבעתיים)

“אצלנו בביה”ס יש סדירויות למפגשים. יש ישיבות בין-מקצועיות וגם השתלמויות ומפגשים שעוסקים בעבודה של הצוות ובשיח רגשי של הצוות. למשל, אנחנו שתי מורות מקבילות ויש לנו שעה בתוך המערכת של שתינו ובנוסף שעה של שתינו עם הרכזת, ופעם בתקופה יש לנו מפגש עם כל צוות החטיבה הצעירה. בפגישות אנחנו עובדות על תכנית הלימודים, ועם הרכזת אנחנו עובדות על מענים לילדים, פרויקטים בית-ספריים ועוד כל מיני דברים שעולים מהשטח“.

(שלומית, מחנכת כיתה א’, בי”ס קשת, ירושלים)

שיתוף:

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן