קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > ראייה ותכלול הוליסטי של הילד > עקרונות > יצירת מרחב בטוח עבור הילד
יצירת מרחב בו הילד מרגיש בטוח, מוגן ואהוב. מרחב בו הוא מרגיש נעים ונוח עם עצמו, מכיר את הסדר ואת הכללים. מרחב שיש בו אפשרות לטעויות, מרחב שיש בו דמות תמיכה שיכולה להקשיב, לסייע ולהיות לצידו אל מול האתגרים בבית הספר.
“אני אומרת להם: אני האמא, אני האחות הגדולה, אני החברה שלכם ואני גם המורה שלכם.
הוא יכול להסתכל עלי כל פעם בתפקיד אחר – הוא יכול להיעזר בי כחברה, יכול לחשבן אותי כמורה ויכול לכבד אותי כאמא, כל התפקידים מתבססים בתוך הדמות שלי. לפעמים אני ניגשת כמו חברה, ואני ממש אומרת להם “אני כרגע כמו חברה שלך, שתפי אותי”, ויש תלמידים שבאמת נפתחו ודיברו.
זו עבודה קשה לזכות באמון של תלמידים. לוקח לפחות שנה לרכוש אמון.
יש לי דרישות שלחברים אין, יש לי ציפיות, יש לי עניין של כבוד. איתי אפשר לדבר חופשי, אין דיסטנס, אני מאד חמה ואוהבת את החופשיות. אני אוהבת את זה שאין מרחק. הם מכבדים אותי לא כי צריך אלא כי הם רוצים”.
(סתיו, מחנכת כיתה ה’, בי”ס המגינים, קריית שמונה)
“כל השיח שלי איתם זה שאני מרשה, אני מאמין בכם ואני מאמין לכם, אני סומך עליכם.
אני סומך עליהם ולכן הם מתנהגים ככה. אני קודם כל מאמין להם. רק ככה יוצרים דיאלוג“.
(רוני, מחנך כיתה ו’, בי”ס חשמונאים, יפו)
“אני מייצרת מרחב שהכל בסדר, שמותר להגיד את כל הדברים. לבוא ולבטא את הרגשות שלי. להגיד את כל הדברים וזה בסדר. התגובה שלי היא “בסדר, לא הכנת שיעורים, לא נורא. תכין מחר”.
אני רוצה לפתוח איתם ערוץ תקשורת. אני כועסת כשלא אומרים את האמת, ואני אומרת להם: “אני יכולה להבין הכל, אבל לא שמשקרים לי”.
בהתחלה בזמן של יצירת הקשר אני חושבת שמשמעותי לתת זמן לשיחות מסביב לדברים שקורים, לייצר הזדמנויות לשיתוף ולשאול כי הרבה פעמים הילדים מעצמם לא יגידו, יש פחד של הילדים לספר.
(ענת, מחנכת כיתה ב’, בי”ס שבילי רעות, מועצה אזורית מנשה)