קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > חינוך לערכים והכיתה כקבוצה חברתית > חינוך לדרך ארץ - התנהגות ערכית > התנסות בהתנהגות ערכית יישומית
התנסות במשימות ערכיות יישומיות היא דרך להפוך את הערכים לרלוונטיים ומשמעותיים עבור התלמידים. הנחיית התלמידים למשימה אישית או פרויקט כיתתי ערכי מאפשרת לתלמידים לחוות למידה משמעותית דרך התנסות ולהפוך את התיאוריה הערכית להתנהגות ממשית, ובכך היא מהוה כלי חינוכי משמעותי.
בסיום שיח או למידה סביב ערך מסוים התלמידים מקבלים משימה ליישום הערך. המשימה יכולה להיות בהנחיית המחנכת או בחשיבה משותפת עם התלמידים.
המשימה יכולה להיות אישית, בקבוצות בהרכבים שונים או כפרויקט כיתתי בו לוקחים חלק ותפקיד כל התלמידים. אפשר לחשוב על דרך בה התלמידים אוספים נקודות בעקבות יישום ערכים ולאחר מספר נקודות יש התייחסות דרך צ'ופר כלשהו.
המשימה שניתנת יכולה להיות מיידית או למשך תקופה מסוימת.
המשימות שניתנות צריכות להיות מותאמות לגיל התלמידים, לאופי הכיתה ולהיות מאתגרות ומעניינות כדי שהתלמידים ירתמו לביצוען. חשוב להקדיש זמן להסבר המשימה ולאחר מכן לאפשר לתלמידים לשתף ולספר על החוויה שלהם בעקבות יישום המשימה.
"הרבה פעמים אני מכניסה לתהליך הלמידה כל מיני משימות התנסויות שקשורות לערכים עליהם דיברנו.
למשל: לימדתי אותם על כיבוד הורים – ואז כל אחד הגדיר לעצמו משהו שהוא עושה בבית – ואז היה שיח על זה וצ'ופר. הרעיון הוא להפוך את הערך ליישומי באמצעות משימה שמחברת את התלמידים לערך עליו דיברנו. נוצר אצלם הקשר בין התיאוריה למעשה".
(יפעת, מחנכת כיתה ה', בי"ס אחוזה זיכרון יוסף, חיפה)
"למשל בחודש הנתינה: כל אחד שרטט את כף היד שלו, בכל אצבע לחשוב בלב למי אני חושב שאני יכול לתת ומה לתת. זה היה קשה. נתתי להם דוגמא על עצמי, לא נתינה של דברים חומריים, למשל לתת תשומת לב. הם התחילו לגלגל רעיונות ועשו את זה יפה, ונכחו לראות ולהבין שהם יכולים לתת והם בוגרים, וכל אחד סיפר על העזרה שהוא נותן".
(כרמית, מחנכת כיתה ג', בי"ס יגאל אלון, גבעתיים)
"בכיתה ו' יש לנו משימה קבועה, שאני עושה בחודשים הראשונים של השנה. אני רוצה לחזק אצל התלמידים את ההבנה של המושג אחריות. אני מחלקת לכל ילד ביצה בתחילת השבוע. הם צריכים להכין לביצה "בית", ולשמור עליה במשך שבוע. להביא אותה לבית הספר כל יום. הם גם מתעדים את עצמם עם הביצה בבית בכל מיני פעולות שונות. (למשל: הביצה רואה איתי טלוויזיה, הביצה איתי בחוג, הביצה אוכלת איתנו ארוחת ערב וכו') ושולחים לי את התמונות. הילדים ממש אוהבים את זה".
( מחנכת כיתה ו', ירושלים)