התייחסות
לאירועים

חינוך לערכים והכיתה
כקבוצה חברתית

פרקטיקת התייחסות לאירועים מהמציאות וקישורם לחיי הכיתה

התייחסות ושיח על אירועים המתרחשים במציאות בכיתה, מחברת את התלמידים אל מציאות חייהם, מעודדת אותם לחשיבה ביקורתית, מפתחת מיומנויות של גיבוש והבעת עמדה ומאפשרת חשיפה למגוון דעות. שיח אקטואלי מעודד מעורבות חברתית ויוצר למידה רלוונטית לחיי התלמידים. ניתנת אפשרות ללמידה רלוונטית לחיי היום יום בכיתה.

מטרות:

התאמה לגילאים:

כל הגילאים

מתי בשנה:

לאורך השנה

איך מתבצע?

במהלך השנה, לאור אירועים אקטואליים בחברה הישראלית, קיום שיח עם התלמידים על האירועים השונים. דוגמאות לאירועים: הפגנות בנושאים שונים, אלימות נגד נשים, תחרויות ספורט, תוכניות ריאליטי, שיח סביב הקורונה, בחירות, עוולות חברתיות ועוד. התייחסות לאירועים אקטואליים וחברתיים המתרחשים ביום יום באמצעות שיח כיתתי, הבעת עמדה ולמידה.

שיח כיתתי המתייחס לאירועים המתרחשים במציאות יכול להיות טעון ולהעלות התנגדויות ודעות שונות בין התלמידים. בכיתה צריכים להיות כללים ברורים כיצד מנהלים שיח מכבד, כיצד מגיבים אחד לשני ומהם הגבולות אותם לא חוצים (אלימות מילולית, העלבה, חוסר כבוד).

עקרונות להתייחסות לאירועים:

  • לעיתים המחנכת היא זאת שבוחרת להציף נושא ולנהל עליו שיח, ולעיתים הנושא עלה מהתלמידים. במידה ועולה התעניינות מצד התלמידים, כדאי לתת מקום מאפשר לניהול שיח והבעת עמדה על האירועים.
  • השיח עם התלמידים צריך להיות שיח המתייחס לעובדות ונותן מקום לתלמידים להתעניין, לשתף, להביע עמדה ולשמוע דעות שונות ומגוונות. חשוב לעשות הפרדה בין עובדות, דעות ורגשות.
  • מומלץ לחשוף את התלמידים רק למידע הרלוונטי עבורם, מידע אותו הם יכולים להכיל ולהתמודד איתו, בהתאם לגיל.
  • ככל הניתן המחנכת צריכה להימנע מהבעת עמדתה האישית וזאת כדי לאפשר לתלמידים להרגיש בנוח לשתף ולגבש את זהותם האישית.

מרכיבי שיח על אירועים אקטואליים:

  • הצגת הנושא: ניתן להציג באופן ישיר או בשאלה. למשל: “אני רוצה לדבר איתכם על משהו שקרה אתמול, שריפת ענק שפרצה כתוצאה מרשלנות של מטיילים” או: “האם מישהו שמע על שריפת הענק שפרצה אתמול בהרי ירושלים”?
  • בדיקה של ידיעות התלמידים: “מה אתם יודעים על האירוע? על הנושא?”
  • הצגת ידיעות על הנושא: כתבות, טורי עמדה, תמונות.
  • שיח עם התלמידים: “מה דעתכם על האירוע? אילו רגשות זה מעורר בכם? אילו דעות אחרות אתם מכירים?”
  • חשיבה ביקורתית ולמידה מהאירוע: “מה לדעתכם אנחנו צריכים או יכולים לעשות כאזרחים? איך זה משפיע עלינו? מה אפשר ללמוד מהאירוע?”
  • השלכה לחיי הכיתה (במידה ויש קשר): “האם יש לאירוע קשר אלינו כתלמידים בבית ספר? מה חשוב ומשמעותי לנו?”

לעוד דוגמאות והרחבה על פרקטיקת התייחסות לאירועים מהמציאות וקישורים לכיתה:

לפעמים אני מביאה סיטואציות חיצוניות לכיתה. אני מביאה דברים שהם על סדר היום – דברים שרואים בחדשות. למשל יום נגד אלימות נגד נשים – ראו בלונים אדומים בעיר – חשבו שזה היה לבלאק פריידי, וניהלנו על זה שיח. הרבה פעמים ענייני אקטואליה – ילדים לא מעורבים. ההורים מאד מגוננים ורוצים לשמור. אני חושבת שהדבר שדיברתי איתם שהיה מאד אקטואלי היה על סגר והנחיות – ושם היו אמירות לכל מיני כיוונים. אתה חייב להיות מאד אובייקטיבי, לא לתפוס עמדה, לשמוע את כל הצדדים”.

(יפעת, מחנכת כיתה ה’, בי”ס אחוזה זיכרון יעקב, חיפה)

שיתוף:

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן