הצבת
גבולות

קשר עם הורים

עקרון הצבת גבולות להורים

הצבת גבולות להורים חשובה לשמירה על החוסן הנפשי של המחנכת ומניעת שחיקה. הגבולות נועדו כדי לשמור על המחנכות ולייצר קשר בריא שמטרתו טובת הילדים בלבד.

ישנם גבולות שהם משותפים לכלל המחנכות, כמו סגנון דיבור של הורים, מגע בין מחנכת להורים, וישנם גבולות שכל מחנכת קובעת לעצמה, כמו שעות הפניות להורים, אופי הקשר ורמת השיתוף עם הורים.

כמו בכל קשר בין-אישי, חשוב להגדיר את מסגרת הקשר ואת גבולות הקשר, מה מקובל ומה לא מקובל, מה מותר ומה אסור. היחסים בין המחנכת להורים נוגעים לתחומי חיים רבים ועשויים לגעת בנושאים רגישים עבור המחנכת, ההורים והילדים. על כן הצבת גבולות חשובה מאד גם במערכת יחסים בין מחנכת להורים.

 

גבולות בקשר עם הורים אשר נקבעים על ידי המחנכת, מסייעים בשמירה על קשר בריא, המכוון לטובת הילד וכן עוזרים להימנע משינוי הקשר לקשר שאינו הולם את המסגרת החינוכית והמטרות החינוכיות של בית הספר. למשל: קשר חברי, קשר שיש בו תלות, קשר כוחני, קשר שיש בו מן האיום על המחנכת או ההורה, או קשר המונע מאינטרסים פרטיים של אחד או שני הצדדים.

 

גבולות מול ההורים יכולים להתבטא במספר אופנים:

  1. אופן הדיבור בין הורה למחנכת – דיבור ענייני, מכבד, לא מתלהם ולא אלים.
  2. אופן הדיבור על ילדים אחרים בכיתה – דיבור ענייני, מכבד, לא פוגעני.
  3. שמירה על פרטיות של הילדים והמחנכת – הבהרה להורים כי אין לפרסם פוסטים בפייסבוק או קבוצות וואטסאפ על דברים המתרחשים בבית הספר ללא הסכמת המחנכת. בין אלה פוסטים המכפישים את המחנכת, הורים אחרים או תלמידים אחרים. במידה והדבר נעשה חשוב לעצור את ההתרחשות ולבצע שיחה הבהרה עם ההורים.
  4. שעות מוגדרות לשיח עם הורים – שמירה על שעות פנאי וזמן המשפחה של המחנכת, כבוד לזמן הפרטי של המחנכת. הבהרה להורים מה נחשב "דחוף", ומה סובל דיחוי למחר. כל מחנכת בהתאם לערכים ולגבולות שלה.
  5. מגע פיזי – במרבית המקרים, הימנעות ממגע פיזי עם הורים. במקרה של התפתחות קשר אישי חם, ניתן לקיים מגע פיזי בסיסי, כגון יד על כתף, חיבוק. המגע הפיזי צריך להיות בהסכמה מלאה של ההורה ושל המחנכת. במקרים של גבר מול אישה או אישה מול גבר, יש להימנע כלל ממגע.
  6. הענקת מתנות – המחנכת צריכה להימנע מקבלת מתנות מההורים, אלא במועדים מוגדרים ומקובלים. למשל: חגים, סוף שנה. במועדים אלה מקובל שההורים מביאים מתנה אחת משותפת, ולא מתנות פרטיות. במקרה ומדובר על סיום תקופת חינוך הכיתה של מחנכת עם הילד, הבאת מנות פרטיות מקובלת יותר.

שיתוף:

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן