קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > חינוך הוגן, שוויון הזדמנויות ומיצוי פוטנציאל > פיתוח מיומנות תלמידאות ולמידה עצמאית > הסבר והמשגה של ההתנהגות בבית הספר
המעבר בין הגן לבית הספר הוא מעבר מורכב עבור הילדים, הכרוך בהיכרות עם מערכת חדשה, חוקי התנהגות, הרגלים ודרישות שונות ממה שהכירו הילדים בגן. כבר מהימים הראשונים בבית הספר, ניתן להנחיל לתלמידים הרגלים ודפוסי התנהגות, אשר יסייעו להם בתהליכי הלמידה ובתחושת הבטחון בבית הספר. הסבר והמשגה של מצבים בשגרת החיים בבית הספר, מסייעים לתלמידים בהתמצאות ושליטה, ובפיתוח הרגלי למידה בסיסיים וחשובים להתפתחות עתידית כלומדים עצמאיים.
בחודשים הראשונים של שנת הלימודים, המחנכת תסביר בצורה מפורטת לילדים על ההתנהלות בבית הספר ובכיתה, מה עושים ואיך מתנהגים.
"בתחילת השנה יש את ששת השבועות הראשונים שזה מה שעושים, החומר שמלמדים הוא ממש משני. הבסיס זה ההרגלים.
עבודה טובה היא עקביות. אני לא זזה מילימטר ממה שהחלטתי שזה ההרגל. אם זזתי משם אני לא יוצרת את ההרגל. כל אחת מחליטה על ההרגלים שחשובים לה. דברים שהם לא טבועים בנפשי אני לא אצליח להנחיל לתלמידים" .
(זהר, מחנכת כיתה ג', בי"ס אלונים, ראשון לציון)
"סוד ההצלחה זה עקביות. לבדוק כל יום את הקלמרים, מי הביא חוברת מי לא להביא. בהתחלה זה סיזיפי וזה דורש מאמץ. אני מקדישה לזה זמן, בכיתה שאין התמדה זה נהיה בלאגן.
אצלנו בבית הספר כשמורה נכנסת או המנהלת הילדים צריכים לקום ולהגיד שלום. בתחילת השנה ממש הקפדתי על זה – הערתי לילדים מי לא קם ומי לא.
צריך כל הזמן לחזור על הנהלים ועל הכללים של התנהגות בכיתה, בבית הספר, בהקשר להתארגנות, לפן הלימודי"
(תהילה, מחנכת כיתה א', בי"ס שמרית אור, נתניה)