היכרות עם
מוגבלויות

חינוך לערכים והכיתה
כקבוצה חברתית

פרקטיקת היכרות עם מוגבלויות ושונות

אנשים עם מוגבלות הם חלק מהחברה. לעיתים רבות הם מודרים ממנה בשל חששות, דעות קדומות  או תפיסות שגויות. היכרות עם מוגבלויות על ידי קירוב והכנסה של ילדים עם מוגבלות לפעילויות הכיתתיות, עוזרת להפגת חששות אלה ולפיתוח תפיסת עולם סובלנית ומכילה אצל הילדים. שילוב ילדים עם מוגבלות בכיתה מקדם ערכים של שוויון ומגוון.

מטרות:

התאמה לגילאים:

כל הגילאים

מתי בשנה:

לאורך השנה

איך מתבצע?

קירוב של התלמידים לאנשים עם מוגבלויות מתוך מודלינג של המחנכת, היכרות עם הילדים והיכרות עם סוגי מוגבלויות.

אפשרויות להיכרות עם מוגבלויות:

  • שילוב ילדים עם מוגבלות בפעילויות הכיתה: במידה ויש תלמידים עם מוגבלות בבית הספר, שילוב שלהם בפעילויות בכיתה, הזמנה לכיתה לשיעורים מסוימים או התייחסות אליהם כשהם עוברים ליד הכיתה או נכנסים אליה.
  • למידה על סוגי מוגבלויות: במידה ויש תלמיד עם מוגבלות בכיתה (וגם אם אין), ניתן להקדיש חלק מהשיעורים ללימוד על המחלה/מוגבלות שלו, ולאחר מכן על מוגבלויות שונות שקיימות אצל ילדים, ועל סיפורי הצלחה של ילדים עם מוגבלויות. (למשל: מחלת דושן, לקות שמיעה, סכרת).
  • סיפורים על בני משפחה/חברים עם מוגבלות: במידה ומישהו מהילדים  מכיר.
  • מפגשים עם ילדים עם מוגבלות: במסגרות חינוכיות או בתנועת נוער “כנפיים של קרמבו”.
  • סיור במוזיאון או הצגה בנושא: “נא לגעת”/”דיאלוג בחשכה”.
  • סרטונים בנושא ילדים עם מוגבלות. למשל: “אל תפספס חבר”.

יש לי תלמיד שחולה בדושן בכיתה. אני אחת לשבוע מביאה איזו מצגת או סרטון או מבקשת מאחד הילדים שרוצים להתנדב ולהעביר שיעור להתייחס לאיזו שהיא מוגבלות שקיימת אצל ילדים. זה יכול להיות C.P, דושן, כנפיים של קרמבו, כל דבר. אני יכולה גם  להביא טקסט מתוך המקראה על שונות ואני תמיד אדגיש שצריך לשים לב שהשונה הוא שונה, אבל בדיוק כמונו. 

(מעיין, מחנכת כיתה ו’, בי”ס גוונים, סתריה)

“ההכרה בשונה אצלנו זה חיי היום יום. לי בכיתה בכל אופן יש בה ארבעה תלמידים שנעזרים בסיוע צמוד. כל אחד עם הקושי שלו ובמקביל כיתה של 6 תלמידים אוטיסטים. הכל אנחנו עושים ביחד (עד הקורונה) בתים מארחים, פעילויות, משתלבים בשיעורים מסוימים. אנחנו עדיין מתייחסים לכל אדם כאדם, גם אם הוא מאוד שונה ממני ואחר ממני, תוך כדי מתן יחס מכבד למוגבלות”.

(אסתר, מחנכת כיתה ד’, ביס” יד המורה, ירושלים)

“יש לנו ילדי שילוב בבית הספר (“דורנר”). אם ילדה עברה והתפרצה לכיתה, אני אומר לה: “שלום, בואי תכנסי אלינו”. זה מייצר אצל התלמידים פתיחות והסתכלות שונה. גם באירועים, ט”ו בשבט לדוגמא, כולם שותפים, גם הילדים המשולבים, הם איתנו”

(גיא, מחנך כיתה ו’, בי”ס לוריא, ירושלים)

שיתוף:

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן