קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > חינוך הוגן, שוויון הזדמנויות ומיצוי פוטנציאל > עקרונות > היכרות המחנכת עם אפשרויות ומענים
המחנכת אינה פועלת לבדה, כי אם הינה חלק ממערכת ארגונית רחבה ובאחריותה לתת מענה רחב לתלמידים, כל תלמיד בהתאם לצרכיו. עם זאת, המחנכת היא המנהלת את תהליכי ההתפתחות של הילד, היא ממפה את צרכיו והיא זו המנתבת את המענים המתאימים לו. על מנת לעשות זאת, צריכה המחנכת להכיר את המנגנונים של המערכת ואת כלל האפשרויות העומדות בפניה לטובת הילדים, גם ברמת בית הספר, גם ברמה המערכתית וגם ברמת הקהילה.
המחנכת פועלת בתוך המסגרת הארגונית של בית הספר, הרשות ומשרד החינוך. למסגרת הארגונית בכל הרמות אפשרויות רבות ומגוונות למתן מענים לתלמידים והאחריות אינה של המחנכת לבדה.
על מנת לאפשר לתלמידים והמשפחות נגישות למשאבים שונים, צריכה המחנכת להכיר אותם.
ההיכרות הינה חלק מתהליך הלמידה של המחנכת את המקצוע והארגון והיא מתבצעת בעיקר בשנות ההוראה הראשונות, אם כי בנוסף המחנכת צריכה להתעדכן לאורך השנים לאור משאבים ומענים חדשים ובהתאם לתוכניות הבית ספריות ואלה של צוות ההנהלה והצוות הטיפולי.
היכרות המחנכת עם משאבים אלה הינה גם באחריות המנהלת, מוסדות ההכשרה והפסגות והיא יכולה להתבצע גם באמצעות פרסומים של הרשות המקומית ושל משרד החינוך.
דוגמאות למשאבים ואפשרויות המענים למחנכות ולתלמידים:
“מחנך צריך לדעת שהוא אינו פועל לבד. להכיר את הצוות השלם ולהבין מה הוא עושה.
כשאתה נכנס לתוך בית הספר אתה צריך להבין איך מתנהל בית הספר ואיזה אנשים יש שם. מי נמצא שם ומי יכול לעזור לך.
להבין מהמנהלת את הגדרת התפקיד של בעלי התפקידים, למשל רכזת, יועצת. בית הספר יודע לתת המון מענים פרטניים ודיפרנצאליות.
לכל בית ספר יש המון מענים ויכול להיות שבחלק מהמקרים מחנכים לא מודעים למענים האלה. אני לא מדבר רק על החלשים, כי לרוב מתרכזים רק בחלשים או הבעייתים ביותר, יש עוד המון מעטפת.
המחנך צריך להכיר ולבחור בצורה חכמה את התלמידים. למשל לתוכנית מצוינות לא לקחת את המצטיינים בהכרח, אלא את אלה שצריכים ממש את המענה הזה. אולי למשל תרפיה באמנות, שתמיד שולחים אליה את התלמידים המתקשים. למה לא לשלוח אליה את התלמידה החזקה מבחינה לימודית? למה לא לשלוח מישהי חזקה עם מישהי חלשה חברתית?
המחנך צריך לחשוב איך לווסת את המשאבים האלה לשאול את עצמו: איך אתה רוצה להצמיח באמת את התלמידים והתלמידות שלך?”
(רוני, מחנך כיתה ו’, בי”ס החשמונאים, יפו)