הזדמנות
אמיתית לילד

חינוך הוגן, שוויון הזדמנויות
ומיצוי פוטנציאל

עקרון הזדמנות אמיתית לילד וראייה שוויונית

היכולת של המחנכת להסתכל באופן שווה על התלמידים ולהימנע מתיוג מקדים של התלמידים, לאור השתייכות חברתית-מעמדית-משפחתית  או לאור התנסויות בשנים קודמת, היא מהותית למתן הזדמנות שווה לכל התלמידים. הסתכלות שווה מבטיחה יחס שווה לתלמידים ואמונה ביכולת של כל אחד מהם להתפתח.

בתחילת השנה, המחנכת תאפשר לעצמה היכרות אותנטית עם התלמידים. על מנת לעשות זאת, כדאי להימנע מתיוג התלמידים על פי אחד מהמאפיינים הבאים:

  • השתייכות משפחתית (הורים, אחים בבית הספר).
  • השתייכות מעמדית (שיוך עדתי, מצב כלכלי, מקום מגורים).
  • התנסויות קודמות בבית הספר, בשנים קודמות (התנהגויות, הישגים לימודיים, קשרים חברתיים).
  • מידע רגשי של המחנכת הקודמת ומורות מקצועיות או שמועות לא מבוססות.

בנוסף, המחנכת תעבוד לאור ערכים של אמונה בילדים וביכולת של כל אחד מהם ללמוד ולהתפתח, ומתוך עניין אמיתי בצרכים, ברצונות ובדעות שלהם ובהם כבני אדם שלמים.

"כשאני מקבלת כיתה חדשה אני בפירוש מבקשת שלא יגידו לי שום דבר. אם זה לא משהו שחייבים לדעת כמו הוראה מתקנת, אני לא רוצה לדעת שום רקע. לא רוצה להסתמך על דעה אחרת "איזה ילד או הכי טוב" ולהימנע מלפתח סטיגמה כלפי התלמיד. זה בעיני הכי חשוב שאנחנו מגיעות נקיות ובלי שום דעה קודמת על הילד.

אני אומרת לתלמידים שלי ביום הראשון: "אני לא מכירה אתכם וגם לא קיבלתי עליכם מידע, רק מידע הכרחי ובעיות רפואיות, ואנחנו פותחים דף חדש".

הייתה שנה שקיבלתי כיתה מאתגרת ונשאלתי ע"י התלמידים איך אני מסכימה לקחת אותם. אני יכולה לומר שבסוף אותה שנה קיבלתי את המחמאה הכי גדולה מהמנהלת שזו הייתה השנה הכי מוצלחת שלי כי הכיתה הזאת התחזקה והתקדמה כמו שצריך".

(אסתי, מחנכת כיתה ', בי"ס יד המורה, ירושלים)

שיתוף:

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן