קרן משפחת ליאון > פרקטיקות > ניהול עצמי שימור עצמי ומניעת שחיקה > התמודדות עם ילדים מאתגרים > הבנת המניע להתנהגות הילד
בירור מעמיק של הבנת המניע של הילד להתנהגות, אשר מעוררת במחנכת רגשות שליליים (התפרעות, הצקות, אלימות, חוצפה, אדישות, קורבנות ועוד). הבירור יתבצע בשיחות או באמצעים יצירתיים אחרים. הבנת המניע הראשוני והאמיתי ומתן מענה לצורך זה יכול לסייע מאד בהתמודדות עם ההתנהגות וצמצומה.
השקעה מוגברת בהבנת הצורך הפנימי של הילד והמניע הבסיסי להתנהגותו. אחרת המענה והפתרון יהיה לסימפטומים ולא לבעיה עצמה (למשל: הרחקה משיעורי ספורט בגלל התקפי זעם הנובעים מחוסר בטחון וקושי להפסיד).
לעיתים מאד קשה ולוקח זמן להבין את מקור הבעיה או המניע האמיתי להתנהגות הילד. בזמן זה נוצרים לעיתים קשיים נוספים, בשל טיפול לא מתאים. הרצון והמוטיבציה להבין את הצורך הפנימי העמוק של הילד צריך להיות של המחנכת, וחשוב לגלות סבלנות לתהליך זה.
" למשל יש לי תלמידה שלא מקשיבה לי, בשנים הראשונות הייתי מאד כועסת ומענישה אותה, היום אני מבינה שהצורך שלה הוא צורך רגשי ועל זה צריך לענות. אני נותנת מענה לזה. אח"כ התור של התהליך איתה יהיה יותר משמעותי. זה משהו שבשנים הראשונות לא מבינים אותו".
(נעה, מחנכת כיתה ח' בי"ס בן גוריון, גבעתיים)
"הכי חשוב לנסות להבין מה מסתתר מאחורי הברוש – למה הם ככה.
זה אולי מתיש, אבל בסופו של דבר הם מסיימים כיתה ו' והם חוזרים אחר כך להודות לך.
אני יכולה לספר על ילד שעל פניו הוא מחונן ומדהים, ושם טמון העניין, שם טמון הקושי. העניין המשפחתי מורכב ההורים לא מסתדרים ביניהם. זה ילד סגור שלא סיפר שום דבר על החיים שלו. יש שם קושי התנהגותי – מפוצץ שיעורים, דברים מתוחכמים, ילד נבון שיודע איך ללחוץ על כל מורה. יודע בדיוק ומסביר לי איך הוא עושה את זה.
ניסיתי לעבוד על עצמי לראות את הדברים הטובים שיש בו, לפרק את זה רגע שהוא מתגרה ומפריע, לנטרל את הרעשים ולהתמקד במה מעבר, מה עובר על אותו ילד.
ההתמודדות שלי זה לצלול לעולם שלו , להבין מאיפה זה מגיע. גיליתי המון דברים. אני לא מתייאשת, זה מגביר לי את המוטיבציה והרצון. ואני נותנת לו את החום ואהבה.
(שני, מחנכת כיתה ד', בי"ס עלומים, קריית אונו)