דיפרנציאליות

קשר עם הורים

עקרון דיפרנציאליות בקשר עם ההורים

כמו לילדים, גם להורים צרכים שונים ומאפיינים שונים, ולכל אחד מתאימה צורת תקשורת אחרת ומענים ייחודיים. בהתאם לעקרון הדיפרנציאליות ושוויון הזדמנויות לילדים, נכון לפעול בצורה דומה גם עם ההורים. אין הכוונה למתן יחס מועדף או ייחודי להורים מסוימים בכיתה, אלא למתן יחס מותאם לצרכיהם, לטובת הצלחת הילדים.

עקרון הדיפרנציאליות מול ההורים הוא ביטוי לערך שוויון הזדמנויות וחינוך הוגן. בבתי ספר רבים אוכלוסייה הטרוגנית מגוונת, והמחנכת נפגשת עם הורים המייצגים מגוון מעמדות, תרבויות, מאפיינים, עמדות, חוויות חיים מגוונות וחוויות עבר שונות מתקשורת עם מערכת החינוך ומחנכים.

בחלק מבתי הספר הורים ממעמדות סוציו-אקונומיים נמוכים אשר להם פערים תרבותיים, חברתיים, שפתיים וכלכליים. אלה משפיעים פעמים רבות על הפניות לילדים, על איכות הקשר עם הילדים, על היכולת לסייע להם, על היכולת להיות מעורבים בתהליכים חינוכיים של הילד ועל היבטים נוספים הקשורים בילד. בחלק מבתי הספר הורים ממעמדות סוציו-אקונומיים גבוהים, אשר לחלקם מאפיינים אחרים, כמו למשל מעורבות יתר של הורים, תלונות רבות, השוואות בין בתי ספר, דרישות גבוהות מהמחנכת ועוד. 

בנוסף, לילדים צרכים שונים הדורשים תקשורת שונה עם ההורים. הצרכים השונים של הילדים פוגשים את ההורים במקומות שונים, הן מבחינת רגשות המתעוררים כתוצאה מהתנהגות הילד והן מבחינת עמדות בהקשר לאופן ההתמודדות עם הילד (אצל חלק מההורים מתעוררים רגשות עזים ואצל חלקם פחות).

דיפרנציאליות בקשר עם ההורים מתבטאת בכמה היבטים:

  1. תדירות שיחות ומפגשים.
  2. סמכותיות וגבולות ברורים מול רכות וקרבה.
  3. מתן תשומת לב מוגברת להורים הזקוקים לתמיכה.
  4. מענים ייחודיים לאוכלוסיות מוחלשות. למשל: תיווך שפתי, הנחיית הורים, עזרה בשימוש בדיגיטל.
  5. הנגשה שונה של מידע על הילד ועל הכיתה – הצגת הדברים באופנים שונים, אמירת הדברים החשובים לכל הורה לשמוע, בחירה בין טפל ועיקר למול ההורים.
  6. התאמת פתרונות יצירתיים לכל הורה ותלמיד ומענים מגוונים לקשיים. למשל: כתיבת הודעות באנגלית להורים עם קשיי שפה, מפגש בלתי אמצעי לקירוב הורים לא מעורבים.
  7. בחירה ברמת מעורבות הורים וציפייה לשיתוף פעולה מההורים – בהתאם לעניין וליכולות ההורים, תבחר המחנכת באיזו מידה לשתף אותם. בהתאם ליכולתם לעזור, תתאים המחנכת המשך הטיפול בילד.
  8. עבודה משותפת עם יועצת, מנהלת וגורמים נוספים בבית הספר – במקרים של הורים, הדורשים תשומת לב רבה או שההתמודדות איתם מורכבת ומאתגרת למחנכת, תערב המחנכת את היועצת והמנהלת ותנהל את הקשר עם ההורים יחד איתן.

"כמחנכת אני עברתי שינוי עם השנים. עם השנים אתה לומד מה עיקר ומה טפל.

הטיפ הכי גדול שאני יכולה לתת, והוא לא פשוט, זה לחשוב לפני שאת מדברת, מה כן ומה לא. 

בעבר היו לי ילדים מאד בעייתיים, שההורה נמצא במגננה, לא פנוי להקשבה או בטוח שהדברים לא נכונים. זה לא פשוט, אתה צריך מצד אחד לדווח וצריך לדעת לשחרר. 

להיות חכם במתי אני מדבר וכמה. הצד השני לא תמיד פנוי להקשיב במה שיש לך לומר.

אני מדברת על מקרים קיצוניים, בכל כיתה יש לך 1-2 תלמידים כאלה. ואז צריך להיות יותר מחושב, לחשוב מתי ואיך להגיד את הדברים.

יש ילדים מאתגרים ואתה צריך לגייס את ההורים ולהביא אותם למצב שהם איתך בתהליך. אם ההורה לא מבין שלילד יש בעיה, אז אני צריכה לעשות סטופ לעצמי ולהבין שאני לא מתקשרת להגיד אם היה משהו, אלא מתמודדת לבד עם הילד הזה". 

(מחנכת כיתה ב', גבעתיים)

"כדי ליצור שיתוף פעולה עם ההורים צריך להבין אותם, לא לצאת במלחמות נגדם, מלחמות אינן עוזרות. לנסות להבין, להגיע לכל הורה לאט לאט. להגיד להם את הדברים הטובים. אם הילד בקושי אז גם להם קשה. כדי לתת את הכלים המתאימים להורים הספציפיים צריך זמן איתם. צריך להגיד להם את האמת אבל לבחור מה ואיך להגיד".

(עדי, מחנכת כיתה ו', בי"ס שמעוני, גבעתיים)

שיתוף:

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן