גמישות
ורכות

ראייה ותכלול
הוליסטי של הילד

עקרון גמישות ורכות

יצירתיות והתאמה אישית של דרכי פעולה מגוונות עם כל ילד והפעלת גמישות מחשבתית אל מול תפיסות, עקרונות, חוקים וכללים.

"למדתי להיות גמישה, כל אחד מתאימה לו דרך אחרת, להיות שם עבורם בדרך שלהם".

גמישות ורכות אל מול הילדים מאפשרת למחנכת להיות יותר סלחנית כלפי הילדים, לראות אותם בחולשתם ולא להכניסם ל"תבניות", לפיהן יש דרך אחת נכונה להתנהג ולהתנהל.

 

הכוונה בגמישות היא לאפשר "חריגה סבירה" מגבולות ומחוקי המערכת הבית ספרית, מכללי כיתה ומעקרונות המחנכת. הדבר יכול לבוא לידי ביטוי באופנים שונים, למשל לאפשר לילד להגיש משימה במועד אחר משאר הכיתה, לאפשר לילדה לשבת בצורה שונה משאר התלמידים, לאפשר לילד צורת תקשורת עם המורה השונה משאר התלמידים, לסכם עם התלמיד על "סימן" שרק הוא והמחנכת מבינים כאשר קשה לוועוד.

 

"מה שאני עושה זה ה 100% שלי, אני עושה הכי טוב שאני יכולה ולא צריכה להתעקש על כל דבר"

גמישות מאפשרת למחנכת להיות פתוחה ורכה יותר לא רק אל מול התלמידים, אלא גם אל מול עצמה ובתוך המערכת. הכוונה היא בהרפיה, שחרור ה"שלמות" וקבלה עצמית. גמישות מחשבתית מסייעת בהתמודדות עם שינויים ודברים לא מתוכננים ומייצרת תחושה של זרימה ונוחות.

"אין מתכון אחד, גם להורים. כל הזמן צריך גמישות.  אחד הדברים שלמדתי זה  פחות להלחם, להיות שם בשבילם, להציב גבול, לשמור על עקביות, אבל לדעת להקשיב ולהרפות".

(עדי, מחנכת כיתה ו', בי"ס שמעוני, גבעתיים)

"אני מעגל פינות. אם יש לי ילד שקם על צד שמאל, אני נותן לו להיות בחוץ. או אומר לילד: "אם אני אראה שאתה משקיע ועובד קשה, זה ישתלם לך, אני אטפל בזה, אל תדאג. מה שחשוב שתנסה, שתתמודד". הכי חשוב שהם ירגישו שיש מישהו מאחוריהם".

(גיא, מחנך כיתה ו', בי"ס לוריא למוסיקה ומחול, ירושלים)

שיתוף:

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן