גבולות ושעות
עבודה

ניהול עצמי, שימור עצמי
ומניעת שחיקה

פרקטיקת גבולות ושעות עבודה מוגדרים וידועים

חינוך כיתה היא עבודה רבה ומלאת משימות, המתבצעת סביב השעון. העבודה אינה נגמרת כאשר המחנכת מסיימת את עבודתה בבית הספר, ובשעות אחה"צ והערב נדרשות שיחות עם הורים, עם עמיתות לתפקיד, מחשבה על תהליכים כיתתיים והכנה של שיעורים ועזרי הוראה. על אף האחריות הגבוהה בתפקיד והצורך להיות נגישה עבור התלמידים וההורים, ישנה לגיטימציה למחנכת להציב גבולות לשעות העבודה, ולשמור על עצמה כאדם. לא רק שישנה לגיטימציה לכך, הדבר הכרחי לתפקודה של המחנכת לאורך זמן וליכולת שלה להעניק לתלמידים את תשומת הלב הראויה להם.

מטרות:

מתי בשנה:

בתחילת השנה, כל השנה

איך מתבצע?

כחלק מתהליכי העבודה של המחנכת, ומתהליכי מודעות ורפלקציה עצמית, תגדיר המחנכת את גבולות התפקיד המתאימים לה ולצרכים שלה.

המחנכת תגדיר את זמני העבודה בהתאם לצרכיה האישיים, בין אלה: יכולת ריכוז, חיי משפחה, שילוב עם היבטים נוספים בחיים האישיים. המחנכת תגדיר את אופני הקשר המתאימים לה (טלפון, וואטסאפ, מייל, שעות). חשוב ליידע את המנהלת, היועצת והמורות העמיתות.

בתחילת השנה יתבצע יידוע להורים על שעות העבודה המוגדרות ויידוע התלמידים (במידה ומדובר על כיתות גבוהות ומתנהל קשר ישיר עם המחנכת, שלא דרך ההורים).

במהלך השנה, חשוב לשמור על הגבולות מול ההורים והתלמידים, לצד שמירה על גמישות והתאמה לסיטואציות ולמצבים מהותיים הדורשים את זמינות המחנכת. במידה וישנה סטייה מהגבולות שהוגדרו, כדאי לשוחח על כך עם הורם המתאים.

"מאז שהפכתי לאמא, לא מתקשרים אלי בין 16:00-19:00, אני מאפשרת להורים לפנות אלי בוואטסאפ אבל לא ברמה טורדנית, לא לשלוח לי הרבה פעמים הודעות או שיחות שוב ושוב. אם אני רואה טלפון חריג אז אני כמובן עונה להורה".

(מלי, מחנכת כיתה ג', בי"ס קשת, כפר ורדים)

"אנחנו עובדים סביב השעון, זה מאד מתיש אותי. אני צריכה את הזמן שלי, את הניתוק, אני צריכה להתגעגע לעבודה, לצאת לבלות להנות. יש לי תקופות עמוסות שלא מאפשרות לי מרווח נשימה. אז אני שמה גבולות, יש לי שעות מסוימות ביום שאני משתיקה את הטלפון, לא פותחת את ההודעות וואטסאפ, גם מהצוות, זה יכול להיות מאות הודעות ביום.  הייתה לי שיחה עם המנהלת על זה, ויידעתי אותה, היא נתנה לי יד חופשית בעניין הזה והיא יודעת שבשעות האלה אני לא זמינה".

(רחלי, מחנכת כיתה ו', בי"ס עופרים, ירושלים)

"אני משתדלת כמה שיותר לנצל את השעות בבית הספר לטובת עבודה".

(מחנכת כיתה ו', תל אביב)

שיתוף:

אוהבים מה שאתם רואים?

רוצים לקבל עוד דברים טובים במייל?

הירשמו ונדאג שתישארו מעודכנים!
דילוג לתוכן